Две нови социални услуги в Разград – „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора, потребители до този момент на социални услуги за деца.

YouTube

„Преходно жилище“ е специализирана социална услуга, която ще предоставя услугите по чл. 15 от Закона за социалните услуги – резидентна грижа, застъпничество и посредничество, информиране и консултиране. В социалната услуга ще се организира ежедневието на 8 потребители, подрастващи на възраст от 15 до 18 години, в зависимост от индивидуалните потребности за осигуряване на двадесет и четири часова грижа за посрещане на ежедневните потребности, осигуряване на подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот. Цели се изграждане на навици и умения, чрез които лицата да се чувстват сигурни за предприемане на следващи стъпки към интеграция в общността. Дейностите ще се предоставят от специалисти – ръководител, социален работник, трудотерапевт и сътрудник социални дейности. Сградата, в която е разположена социалната услуга – част от сградата на ЦПЛР ЦУТНТ – е двуетажна и е публична общинска собственост. На първия етаж са обособени четири спални помещения със самостоятелен хигиенен възел за всяко едно от тях, едната стая включително санитарното помещение е приспособена за ползване от хора с увреждания. На втория етаж са обособени кухня с всекидневна, дневна за потребителите, стая за персонала и санитарно помещение. В преходното жилище все още няма потребители, те трябва да бъдат насочени от Дирекция „Социално подпомагане“.

Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ е социална услуга, която се предоставя услугите по чл. 15 от Закона за социалните услуги – резидентна грижа, застъпничество и посредничество, информиране и консултиране и обучение за придобиване на умения.  В социалната услуга ще се организира ежедневието на 4 души на възраст от 18 до 25 години, в зависимост от индивидуалните потребности за оказване на помощ и подкрепа в прехода към самостоятелен начин на живот на младежи, напускащи специализирани институции за деца лишени от родителска грижа, както и младежи от 18 до 25 години в риск от общността, останали без подкрепа от семействата си. Лицата ще получават подкрепа за придобиване на знания и развиване/надграждане на умения и готовност за самостоятелен живот по отношение на практически умения за самостоятелен живот (грижа за собственото здраве, пазаруване, планиране на меню, приготвяне на храна, лична и битова хигиена, умения за грижа за собствената безопасност и др.); социални и комуникативни умения; бюджетиране.   Дейностите ще се предоставят от специалисти – ръководител, социален работник.  В мястото за живеене на младежите са създадени условия за упражняване на практически умения за живот. При необходимост от целенасочено обучение за придобиване на основно умение или група умения, екипът посредничи на младежите за придобиването им. Наблюдаваното жилище се намира в жк „Орел“. В него вече живеят двама потребители.

Новите социални услуги са изградени по проект „Насърчаване на социалното приобщаване чрез доизграждане на социалната инфраструктура в община Разград за предоставяне на резидентни и съпътстващи услуги в общността за деца и младежи“ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“г. Директор на двете социални услуги е Сунай Исмаилов.

С преходното и наблюдаваното жилище социалните услуги, които се предоставят от Община Разград, стават 14.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе