Община Разград и Стаучени от Република Молдова подписаха Споразумение за партньорство и сътрудничество между побратимени градове

Кметовете на Община Разград Добрин Добрев и на Кметство Стаучени, Община Кишинев, Република Молдова Александр Ворнику подписаха Споразумение за партньорство и сътрудничество между побратимени градове. На церемонията присъстваха още двама представители на официална делегация от молдовския град – общинските съветници Василе Кантарджи и Виктор Холостенко, както и: председателят на Общински съвет-Разград Галина Георгиева, заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева, главният секретар на Община Разград Нели Добрева.

YouTube

Споразумението е с безсрочен характер, но може ежегодно да се допълва, актуализира и преразглежда. Документът предвижда двете общини да осъществяват съвместни мерки за стимулиране на регионалното развитие, да насърчават сътрудничеството в икономическата сфера, да съдействат за развитието на връзките в хуманитарната, социалната, здравната, научната, спортната и културната сфера, да работят за трайни връзки между туристически организации в двете общини и други.

Преди двамата градоначалници да подпишат Споразумението Кметът на Разград Добрин Добрев изрази надежда двете общини да си бъдат много полезни, да са добри партньори, побратимяването да даде много възможности за културен обмен, както и за бизнес и други видове начинания, които да допринесат за добруването на жителите на двете общини.

Кметът на Стаучени Александр Ворнику благодари за добрия прием в Разград по време на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, поздрави организаторите на събитието. „Вярваме, че приятелството е в основата на нещата и за нас подобно приятелско отношение значи много, надявам се, че нашето сътрудничество ще се развие, ще бъде полезно за двете страни, тъй като ние имаме и българска общност и ще дадем възможност и на тях да участват и развият своята идентичност.“ – каза г-н Ворнику. Той покани делегация от Разград на празника на Стаучени през септември.

Тричленната делегация от Стаучени е на посещение в Разград за Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Те присъстваха на откриването на Панаира и на част от другите събития от програмата му, днес ще посетят и обекти от културната и спортна инфраструктура на Разград.

След церемонията двете общински ръководства си размениха протоколни подаръци – сувенири от двата града, а гостите от Стаучени получиха и символа на Панаира – по гърненце с кисело мляко, за което Василе Кантарджи, който е представител на българската общност в Молдова, заяви, че е „като на мама“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе