18 докладни записки приеха общинските съветници на заседанието през август

18 докладни записки приеха общинските съветници на заседанието си днес. Докладните записки бяха представени от Кмета на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметовете:  Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева.

Сред дискусионните докладни бе първата – за изменение на Наредба №12 за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища. С измененията се прецизират разпоредбите на нормативния документ в съответствие с действащото законодателство. Сред новите моменти е възможността на всеки 3 години да се извършват проверки дали ползвателят на общинско жилище продължава да отговаря на изискванията за ползване и продължаване на договора при изпълнения на изискванията. В изменената наредба се уточняват и правилата за прекратяване на наемните правоотношения, това може да стане поради: „неползване на жилището от настаненото лице за повече от три месеца в една календарна година по неизвестни причини и до шест месеца по обективни причини“, неплащане на разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата, за срок по-дълъг от 3 месеца“, „преотдаване на жилището“, „неизпълнение на други задължения, поети с договора“. Дискусия възникна около предложението да се предвиди възможност в общински жилища да бъдат настанявани не само жители на град Разград, а и на останалите населени места. При гласуване то не бе одобрено, тъй като с приемането му ще се забави влизането в сила на всички изменения в наредбата, понеже тя отново ще трябва да бъде публикувана на сайта на Община Разград за публично обсъждане. Кметът Добрин Добрев обаче заяви, че тъй като това предложение бе направено от общинския съветник Мирослав Грънчаров на заседанията на постоянните комисии миналата седмица, общинска администрация е започнала проучване на възможностите за наличие на имоти по населени места, които биха могли да се използват за подобни жилищни нужди.

YouTube

Въпроси имаше и по докладната записка за актуализация на Програма за опазване на околната среда на Община Разград за периода 2024-2030 г. В отговори на питания на общински съветници Кметът Добрин Добрев представи част от конкретните мерки от Програмата, чиято реализация предстои най-скоро. Той заяви, че освен по проблема с неприятните миризми, се предприемат и мерки за осигуряване на алтернативни водоизточници, проучва се възможност за почистване на канализационната мрежа от наноси за подобряване на проводимостта й. Предстои още обявяване на обществени поръчки за проектиране на пречиствателната станция и на изграждане на подземни контейнери за смет, както и приемане на решение от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, свързано със стартирането на работата на компостиращата и сепариращата инсталации на Регионалното депо за отпадъци.

Още една програма приеха съветниците. С решението им в Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост за 2024 г. се добавят още 12 обекта, за тях е проявен интерес за наемане, закупуване или настаняване на пчелини. Решенията за продажба или отдаване под наем бяха взети на същата сесия. Едно от решенията е за провеждане на публичен търг за поставяне на преместваем обект тип контейнер за търговска дейност бързо хранене в района на колодрума в Градския парк.

Съветниците одобриха и разкриването на още една социална услуга в Община Разград. С Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства социалните услуги, които Община Разград предоставя, стават 15. Новата социална услуга е държавно делегирана дейност и е предварително одобрена от Агенцията за социално подпомагане, разкрива ес от 1 ноември 2024 г. Тя ще е с капацитет 10 човека, ще се помещава на ул. „Хаджи Димитър“30А, където доскоро бе закритата вече социална услуга „Звено „Майка и бебе“.

Няколко докладни за разпореждане с общинска собственост също бяха утвърдени на сесията на Общински съвет-Разград. Сред тях най-дискусионна бе тази за предоставяне за безвъзмездно ползване на  имот публична общинска собственост с площ 1424 кв.м. на Висшия съдебен съвет за нуждите на Административен съд-Разград, Окръжна прокуратура-Разград и Районна прокуратура-Разград. Искането от ВСС бе за 5 години, но предложението на общинското ръководство бе за 2 години, то бе утвърдено от съветниците. Те го допълниха с възлагане на Кмета да проведе разговори с ВСС за възможностите за възмездно ползване на сградата на бившия хотел „Абритус“.

Съветниците приеха решения и за предоставяне за безвъзмездно ползване на още два имота – да Детска педагогическа стая към ОДМВР-Разград и за Териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

Приета бе и докладна за разрешение за изготвяне на проект за подробен устройствен план, свързан с подобряване на техническата инфраструктура в Гробищния парк. С нея се дава възможност да се осигури допълнителен водоизточник за Гробищния парк, тъй като дебитът на използвания досега е вече недостатъчен за разширяващия се имот.

Утвърдено бе и решение за актуализиране на бюджета на Община Разград за 2024 г. То е свързано с изменение на разчета за капиталовите разходи. В резултат на получени оферти и съобразено с техническите параметри на обектите и за вида техника по 6 от планираните обекти, се налага вътрешна промяна в стойностите им и добавянето на нови такива. Сред новите капиталови разходи са: Проектиране на общински път RAZ 1115-/III-205 – Разград – Йонково/Ясеновец -Мортагоново-/III-205/ на стойност 11 000 лв.; Проектиране на общински път RAZ 1118-/II-49 Разград – Киченица/ ж.п. гара Разград -Раковски – Киченица /II-49/ на стойност 22 000 лв.;  Проект за съхранение и развитие на културното наследство чрез укрепване, внедряване на енергоефективни мерки и надстрояване на административно-експозиционната сграда на Регионален исторически музей – Разград на стойност 37 650 лв. Тези три проекта са част от мерките, предвидени в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции по програма „Развитие на регионите 2021-2027“ „Около поречието на река Бели Лом“, която ще се реализира на териториите на три общини – Разград, Лозница и Цар Калоян. Проектното предложение е приоритизирано от Звеното за подбор на Северен Централен район и на следващ етап бенефициентите трябва разработят пълни проектни предложения.

Съветниците гласуваха и актуализиран Списък за средищните училища в община Разград за учебната 2024/25 г. Те остават 7, както в предходната учебна година: Основно училище „Васил Левски“, гр. Разград; Основно училище „Никола Икономов“, гр. Разград; Основно училище „Отец Паисий“, гр. Разград; Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Разград, Средно училище „Христо Ботев“, гр. Разград; Основно училище „Георги Сава Раковски“, с. Раковски,  Основно училище „Д-р Петър Берон“, с. Осенец. За пътуващите до седемте училища ученици е осигурен подходящ и безопасен транспорт, с цел опазване живота и здравето на децата в задължителна училищна възраст, което е предпоставка за задържане на семействата в малките населени места и ограничаване на миграцията към общинския център. Тези училища осигуряват възможности за целодневна организация на учебния ден и обедно хранене на учениците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе