Професионална гимназия „Христо Смирненски“ в Разград отбеляза Европейския ден на спорта с активни игри и екологични инициативи

Професионална гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“-Разград се включи за поредна година в инициативата на „BG Бъди активен“, посветена на 27 септември- Европейски ден на спорта в училище.

Гости на събитието в гимназията бяха Георги Терзиев-футболист в ПФК „Лудогорец“, защитник, Георги Русев, футболист в ПФК „Лудогорец“, дясно крило и Мирослав Минчев-дългогодишен състезател по колоездене, многократен републикански първенец и треньор в клуб по колоездене „Спринт“.

YouTube

Тази година инициативата в гимназията протече под наслов „Спортът е здраве, бъди здрав“. Ученици, учители и гости се състезаваха в игра за баланс, преминаване през трасе с велосипед и футбол на малки врати, като всяка от игрите бе с насоченост към разделно събиране на отпадъци, ползи от рециклирането и опазване на околната среда.

Главната цел на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност, е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни. Сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията, чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Специалната тема е Спорт #БезОтпадъци, чиято цел е въвличането на децата в опазването на околната среда.

Мероприятието в професионалната гимназия продължи с беседа на открито по повод ежегодния Световен ден на сърцето, иницииран от Световната федерация на сърцето /WHF/, насочена към лечението и профилактиката на сърцето и кръвоносните съдове. Гост-лектор беше Рина Михайлова, медицинско лице. Тя запозна учениците с поведенческите рискови фактори за сърдечно-съдовата система и ползите от спортуването.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе