С рецитал на стихове и драматизация на приказка първокласниците от ОУ „Ив. С. Тургенев”отбелязаха 138 години от рождението на Ран Босилек

Името на Ран Босилек е  сред деветте най-обичани български детски писатели. С неговите приказки за дядо и ряпа, за Косе Босе, за неродена мома, за незнайния юнак са закърмени редица поколения в нашата страна.

Тази година на 26 септември се навършиха 138 години от неговото рождение.

YouTube

По този повод на 27 септември първокласниците на г-жа С. Маринова и г-жа Д. Исуфова в ОУ „Иван С. Тургенев“ в урока по БЕЛ ИУЧ отбелязаха подобаващо годишнината от рождението на детския писател. Гостуваха им петокласниците (бившите възпитаници на г-жа Маринова) и малките (децата от подготвителната група в училището). Най-малките ученици  уредиха кът в класната стая с книжки с негови приказки, рецитираха негови стихотворения. Едва ли има българско дете, което от детската градина да не знае  „Бяла спретната къщурка две липи отпред…” и „Родна реч, омайна сладка…”. Затова урокът започна с рецитиране на  „Родна стряха“ и „Родна реч“. Първокласниците  споделиха, че обичат родната реч, обичат приказки, нооо, обичат да лудуват, да се смеят, да рисуват, рецитирайки „Моите песни”. Не пропуснаха да споделят какво мразят, рецитирайки стихотворението „Какво мразя”. В „Бива ли така” в импровизиран разговор с птичката, децата я помолиха да не ги издава на мама и баба. Със стихотворението „Не бързай…” пък помолиха есента да не бърза да идва, защото „…бързо лятото отлита, пък аз не съм се отиграл!”. Тъй като децата са слушали и знаят много  негови приказки, драматизираха приказката „Дядо и ряпа”.

Петокласниците  направиха диафилм, подреждайки епизодите на приказката „Дядо и ряпа“, а малките имаха задача да намерят мястото на тези епизоди от приказката, които са разменили местата си.

След срещата с големите Азра С. забеляза, че каките и батковците знаят много и трябва и първолаците да учат като тях. С малките беше забавно, защото си намериха нови приятели.

С малките и големите си обещахме нови срещи и още забавни уроци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе