И двете номинации за наградата на името на Никола Икономов получиха пълна подкрепа

И двете номинации за наградата на името на Никола Икономов получиха пълна подкрепа на съвместното заседание на постоянните комисии по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и по образование и наука към Общински съвет-Разград.

Предложенията за удостояване с престижната награда бяха представени от заместник-кмета Елка Неделчева.

YouTube

Номинацията за високи постижения в областта на културата е на Ненчо Ненов. Неговият творчески път е 50-годишен, като от 40 години е корепетитор на ДТА“Лудогорче“. За този период разградският ансамбъл има повече от 3000 участия и концерти, изнесени в страната и чужбина, множество награди и грамоти от фестивали в Белгия, Полша, Франция, Испания, Турция, Кипър, Русия, Румъния. Ненчо Ненов има награди за авторска музика на няколко танца, носител е на златна значка на Комитета за изкуство и култура – за голям принос в областта на фолклора, както на златен медал от V, VI, VII фестивал на художествената самодейност и на Почетна Грамота за цялостен принос за запазване и разпространение на капанското фолклорно изкуство –18.12.2022 г. С ДТА „Лудогорче“ Ненчо Ненов печели следните отличия: Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци, Юбилеен медал 1300 години България и звание „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН“.

Номинацията за високи постижения в областта на образованието е на Емилия Борисова. Тя е родом от Тутракан, но целият й професионален път е свързан с Разград. Работи като помощник ръководител в Ансамбъл „Лудогорче“, учител в ДГ“Райна Княгиня“, помощник художествен ръководител на ДТА“Капанче, от 28 години е учител в Центъра на работа с деца в Разград. Тя е създател и ръководител на ДТШ“Капчици“ – за деца от детска градина до 8 клас, а впоследствие и на Градски мажоретен състав. Мажоретките на г-жа Борисова украсяват с присъствието и уменията си почти всеки официален празник на града и общината. Безброй са участията на мажоретките в концерти, фестивали, конкурси на национално и международно ниво. Едно от особените постижения на състава е участието в Европейски шампионат по мажоретен спорт в Република Хърватска през 2009 г., те имат множество награди от всички танцови форуми, в които участват у нас и в чужбина. С последните си два големи успеха мажоретките на г-жа Борисова излязоха от границите на Европа. Те спечелиха безапелационни първи места от световните онлайн конкурси „Американски чар“ и „Под небето на Австралия“. От 15 години Градският мажоретен състав си сътрудничи с ПФК“Лудогорец 1945“. Момичетата участват в церемониите по връчване на купи и медали, танцуват по време на мачове и празници, организирани от любимия на разградчани отбор. Емилия Борисова е носител и на множество лични награди, сред които „Млад хореограф“ от Национален конкурс „Децата на България танцуват“ през 2003г. в Разград, Почетно отличие „Неофит Рилски“ на МОН за високо професионална трудова дейност 2008г. и други. Ежегодно в Градски мажоретен състав се обучават повече от 120 деца. Благодарение на неуморната си работа и любовта си към професията и учениците си г-жа Борисова е изключително известна и уважавана от разградската общественост – аргументира се Инициативният комитет, издигнал номинацията й.

И двете кандидатури са достойни за отличието – категорична бе заместник-кметът Елка Неделчева при представяне на докладната записка пред общинските съветници. Това пролича и гласуването – и двете предложения бяха приети с пълно единодушие от по 10 гласа. Освен съветниците от двете комисии право на глас имаха: заместник-кметът Елка Неделчева, началникът на отдел „Култура, туризъм и международни дейности“ Катерина Ганева, главен експерт в отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Теодора Ненкова.

На заседанието присъстваха и представители на двата Инициативни комитета – Стефан Иванов и Свилена Дечева. По предложение на общински съветници информация за съставите на инициативните комитети ще бъдат предоставена към докладните за сесията на Общинския съвет на 29 октомври.

Наградата на името на Никола Икономов се връчва на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост) и на 1 ноември – Ден на народните будители. С нея се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото  наследство на Разградския край.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе