Във фонда на РИМ – Разград вече има още една ваза, изработена от „Повелителката на глината“ Ели Неделчева

В няколко последователни публикации Регионалният исторически музей в Разград ще разкаже за своите дарители през отминаваща година.

Техните дарителски жестове ще допълнят и обогатят фондовете на музея, който ще съхрани и популяризира по подходящ начин делата, предметите и документите на наши съграждани, живели преди нас и оставили следа в историята и развитието на Разград и Лудогорието.

YouTube

Поднасяме нашите най-искрени благодарности към дарителите, че продължават вековната българска традиция да имаме памет за миналото и стореното от предците ни – всеки по своята си житейска пътечка, но с вдъхновяващ пример за себераздаване – било в различни сфери на обществено-политическия живот или безгранична храброст по бойните полета в името на Майка България!

Днес представяме Румянка Йорданова. Имаме конкретен повод да започнем точно с нейния дарителски жест. В една от залите на Етнографския музей на 20 септември бе открита изложбата „Повелителката на глината“, представяща живота и творчеството талантливата майсторка на керамиката Ели Неделчева, отишла си от този свят през 2011 г., ненавършила 50 години. Изложбата още е отворена за посетители, но разбрала за нея, Румянка Йорданова взема решение да дари една ваза, сътворена от ръцете на Ели. Получила вазата от бащата на Ели – Стефан Иванов, с когото били колеги в тогавашната Проектантска организация в Разград, като подарък за 50-я си рожден ден през 2000 година.

Вазата вече допълва колекцията за Ели Неделчева в отдел „Нова и най-нова история“ на РИМ – Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе