Областният управител участва в церемонията по откриването на обновената Желязна църква в Истанбул

© Областна администрация - Разград

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен участва в церемонията по откриване на обновената църква „Свети Стефан“ в Истанбул днес. Г-н Хюсмен бе единственият областен управител в българската делегация, която бе ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, а в нея влизаха още: Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Поражанов и народни представители.

Тържествената литургия в обновения храм бе отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей и от Българския Патриарх Неофит. Българската делегация присъства и на светската част от откриването на реставрираната църква, в нея приветствия към официалните лица отправиха: турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският министър-председател Бойко Борисов, турският министър-председател Бинали Йълдъръм, кметът на Истанбул Мевлют Уйсал.

YouTube

В реставрацията на църквата „Св.  Стефан“ са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно. Църквата е построена преди 120 години, изработена е от метал, елементите на конструкцията й са тежали 500 тона.

„Чест е за мен, че бях включен в официалната българска делегация, която присъства на това историческо тържество. Да съхраняваме културно-историческото наследство на предците ни на Балканите е и моя лична мисия по отношение на старините в Област Разград, затова съм развълнуван, че видях този уникален паметник на културата, възстановен за нов живот. Радвам се, че присъствах на такова важно за добросъседските отношения между България и Турция събитие и благодаря на премиера Бойко Борисов, че бях част от делегацията“ – коментира г-н Хюсмен след приключването на визитата в южната ни съседка.

По време на официалната визита той проведе ползотворни разговори във връзка със съхраняването на културно-историческото наследство на Област Разград, което е част от приоритетите му като Областен управител.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе