Проведе се регионална кръгла маса на читалищата от Област Разград „Нови идеи – нови възможности“

С минута мълчание в знак на почит и уважение към починалия снощи дългогодишен кмет на Община Разград Денчо Бояджиев започна регионалната кръгла маса за читалищата на тема „Нови идеи – нови възможности“. Предложението си заместник-кметът Елка Неделчева аргументира с това, че г-н Бояджиев милееше за културата, включително и читалищната дейност, лично бе поел този ресор, а не бе делегиран на негов заместник.

YouTube

Г-жа Неделчева посвети на бившия кмет Денчо Бояджиев и наградата, която получи от името на ръководството на Община Разград – почетен знак от Съюза на читалищата за принос към народното читалищно дело. Поводът за връчването му бе организирането на едно от най-мащабните събития, които Община Разград организира и в което участват читалищата – Фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“. То стартира по време на четвъртия кметски мандат на г-н Бояджиев, а следващата събота, 15 юни, е неговото четвърто издание.

Заместник-кметът Елка Неделчева припомни и други инициативи на местната власт, насочени към дейността на читалищата. Ежегодно се отделят средства от общинския бюджет, за които на проектен принцип се предоставят средства на читалищата за обновяване на костюми, техника и други. Към момента бюджетът на този  общински фонд е 25 000 лв.

Регионалната кръгла маса за читалищата на тема „Нови идеи – нови възможности“ се организира от Съюза на народните читалища и РЕКИЦ „Читалища“-Разград под патронажа на Областния управител. Събитието е посветено на 20-годишнината от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Заместник областният управител и изпълняващ функциите на Областен управител Надя Йорданова приветства участниците и откри официално събитието, в което участва и председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов. От името на Община Разград заместник-кметът Елка Неделчева връчи на г-н Дойнов плакет от последното издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“. Той  удостои старши експерта от РЕКИЦ“Читалища“-Разград Даниела Неделчева със званието „Заслужил читалищен деятел“ за изключителния й принос в развитието  на общонародното читалищно дело и по повод значима житейска годишнина. Г-н Дойнов уточни, че носителите на тома отличие в цялата страна са едва 34.

Музикален поздрав към участниците в кръглата маса отправи една от възпитаничките на формация към най-старата културна институция в Разград – НЧ“Развитие 1869“. Мартина Матева изучава вокално пеене при Детелина Тодорова от Музикална школа „Илия Бърнев“, малката изпълнителка събра много аплодисменти за прекрасното си изпълнение на фолклорна песен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе