С водосвет в параклиса край Пороище в селото отбелязаха празника на Света Марина

Кметът на Община Разград Добрин Добрев, заместник-кметът Полина Иванова и секретарят на Община Разград Нели Добрева присъстваха на водосвет, отслужен в параклиса с аязмото край село Пороище за празника на Света Марина.

Към аязмото всички присъстващи тръгнаха след като първо запалиха свещ в най-стария действащ православен храм в Разградско – църквата „Св. Атанасий“ в Пороище. Част от пътя към аязмото се изминава с автомобил, но друга част се преминава пеша.

YouTube

Преди службата кметът на Пороище Панайот Узунов благодари на Кмета на Община Разград Добрин Добрев и на фирма „Петстрой“ за извършването на ремонта на покрива на параклиса. Средствата за ремонта бяха осигурени от бюджета на Община Разград, а дейностите – извършени от разградската фирма.

„Когато има хора, които са инициативни, милеят за селото си и искат нещо хубаво да се случи, нямаме право да отказваме подкрепа“ – заяви Кметът Добрин Добрев. Той  поздрави местните хора за това, че спазват традициите, свързани с празника на Св. Марина, винаги на този ден мястото и пътеката към аязмото са почистени и достъпни за посетителите на това свято място.

Пред параклиса иподякон Десислав припомни житието на светицата, а отец Дмитрий Терзи допълни, че Св. Марина е покровител на болните и водата от аязмото, което носи нейното име, се счита за лечебна за целия организъм. Той отслужи водосвет за здраве на жителите на Пороище и на присъстващите в празничния ден.

Posted by Община Разград on Wednesday, July 17, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе