Община Разград започва прием за кандидатстване за подкрепа на талантливи деца

Снимка: Данче Бозаджиева

В Община Разград започна приемането на искания за предоставяне на закрила на деца с изявени дарба по Мерките за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби на Община Разград за 2024 г.

Мерките бяха приети на последното заседание на Общински съвет-Разград през юли. В тях са предвидени две възможности за подкрепа на талантливите деца. Едната е по националната Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни  училища през 2024 г., приета с Постановление на Министерски съвет. Тя касае учениците от 8 до 12 клас, които са постигнали успехи на национални или международни конкурси, олимпиади или състезания. Условията за получаване на стипендия са подробно разяснени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет. Кандидатстването при тази възможност е до 1 месец след получаването на съответната награда.

YouTube

Втората възможност за подкрепа на талантливи деца е със средства от общинския бюджет. Тя се прилага за десета поредна година, като общата стойност на бюджета през настоящата година е завишена от 30 000 на 35 000 лева. Еднократното финансово стимулиране се предоставя на ученици от 1 до 12 клас, които са постигнали успехи на международни, национални или общински конкурси. Тази година са конкретизирани възможностите за кандидатстване с изреждане на общинските конкурси, с постижения от които може да се кандидатства, въведени са и уточнения относно националните и международни конкурси и състезания.

Учениците имат право да получат и стипендия по реда на националната НУРОЗДИД и едно еднократно финансово подпомагане по Програмата, приета от Общински съвет-Разград, но те трябва да са в различни области – наука, изкуство, спорт и/или от различни конкурси и състезания.

За предоставяне и на двата вида подкрепа се попълват искания по образец. И двата варианта са публикувани на интернет страницата на Община Разград под съответни наименования:  Искане за предоставяне на закрила на дете с изявени дарби и Искане-бланка за едногодишна стипендия по чл. 10 от НУРОЗДИД. Прилагат се и необходимите документи, удостоверяващи постиженията.

Исканията по раздела за финансовата подкрепа от Община Разград се подават до 1 ноември до Кмета на Община Разград чрез деловодството на административната сграда на Община Разград, стая 06 на партерния етаж на бул. „Бели Лом“37А или по електронен път на имейл: [email protected]. Исканията се разглеждат от експертно-консултантска комисия.

Исканията по националната програма от ученици от държавни училища към Министерството на образованието и науката се подават до Министъра на образованието и науката, от ученици в училища към Министерството на младежта и спорта – до Министъра на младежта и спорта, от ученици към Министерството на културата – до Министъра на културата, а от ученици в общинските училища – до Кмета на Общината.

Финансовата подкрепа от Община Разград талантливите деца от общината получават в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. През 2023 г. финансово стимулиране получиха 138 деца, година по-рано бяха 78. Децата с постижения през ноември и декември получават подкрепа през следващата година.

Повече информация може да се получи от експертите в отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Разград на тел. 084 618 321 и ел.поща [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе