Днес се проведе заседание на Общинския съвет в Кубрат

На последното си заседание, Общинският съвет в Кубрат единодушно прие изменение в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2024 г., както и няколко ключови решения, насочени към подобряване на управлението на общинските имоти и образователния процес в общината.

Изменението в програмата, предложено от кмета на общината Алкин Неби, включи отдаване под наем на незастроени имоти в урбанизираните територии за земеделско ползване. Тази промяна се дължи на икономическите и демографските предизвикателства, пред които е изправена общината. Според кмета, тенденцията на обезлюдяване е довела до намалял интерес към закупуването на имоти и строителството на нови жилища. За последните няколко години в община Кубрат са издадени само 16 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което допълнително подкрепя тази тенденция. Промяната се дължи и на факта, че са били забелязани и някои технически пропуски и грешки в оформянето на текста в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2024 година.

YouTube

Общинският съвет също така прие решение за отдаване под наем на част от общински имот за здравни дейности. Според решението, недвижимият имот ще бъде отдаден на „Д-р Селчук Салъфов – Амбулатория за индивидуална практика за първична помощ по дентална медицина“ ЕООД за срок от 5 години. Това решение бе прието по реда на Закона за общинската собственост и има за цел да подпомогне осигуряването на здравни услуги за жителите на общината.

Друга важна точка на заседанието касаеше образователния процес в общината. Съветниците одобриха представената от заместник-кмета Женифер Пойраз докладна записка за допускане на паралелки с по-малко от минималния брой ученици в общинските училища за учебната 2024/2025 година. Това решение е необходимо, за да се обезпечи учебният процес в условията на намаляващ брой ученици.

За обезпечаване на паралелките с по-малко ученици ще са нужни допълнителни средства в размер на 103 723,20 лв., които ще се осигурят от собствените приходи на съответните училища. Ако средствата не са достатъчни, Общината ще покрие разликата. Минималният размер на допълнителните средства се изчислява на базата на разликата между норматива за минимален брой ученици и реалния брой ученици в паралелката, като процент от стандарта за ученик. За маломерни паралелки до 40 ученици, допълнителните средства ще бъдат 1234,80 лв. на ученик, а за паралелки между 41 и 80 ученици – 617,40 лв.

За маломерни паралелки от два слети класа, допълнителните средства са 1852,20 лв. на ученик при до 40 ученици, и 1234,80 лв. за паралелки между 41 и 80 ученици.

Общинският съвет показа единодушие в приемането на решения, насочени към подобряване на управлението на общинските имоти и образователната инфраструктура. Тези промени имат за цел да отговорят на предизвикателствата, породени от демографските и икономическите условия в общината, както и да подкрепят местните здравни и образователни услуги.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе