Девет училища приеха предизвикателството на Общинския съвет по наркотични вещества за Световния ден на психичното здраве

Девет училища приеха предизвикателството на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към него за 10 октомври – Световния ден на психичното здраве. Предложението към учениците и ръководствата на училищата бе да започнат деня със сутрешна гимнастика. В част от училищата  инициативата „Играй гимнастика, бъди психически и физически здрав“ бе съпътствана от други събития.

YouTube

В ПГХТБТ„Мария Кюри“ сутрешната гимнастика бе под ръководството на Емил Динчев – представител от ПФК „Лудогорец“. Емоцията бе подсилена от появата на орлицата Фортуна заедно със своя треньор Виктор Бариос, които внесоха още повече настроение за старт на учебния ден.

В ПГПЧЕ„Екзарх Йосиф“ освен гимнастиката, децата бяха  организирали базар под мотото: „Здравословно хранене – ключ към психичното здраве“.

С гимнастика започна вчера учебният ден и в: ПГИ„Робер Шуман“; ППМГ„Акад.Н.Обрешков“; ОУ„Ив.С.Тургенев“, ОУ„Св.Св.Кирил и Методий“ с.Ясеновец  и Спортното училище.

В ОУ„Хр.Ботев“ на този ден децата се фокусираха върху нещата, които харесват – рисуване, театър и приложни изкуства.

В ОУ„Елин Пелин“ с. Стражец  проведоха образователни инициативи с учениците, дискусия по темата, придружена с мултимедийна презентация, учениците от начален етап на образование нарисуваха своето любимо място.

По същия повод екипът на ОбСНВ и ПИЦ организира тренинг на тема „Психичното здраве – основни концепции и значение“ с ученици от 4 училища – ПГИ„Робер Шуман“, ППМГ„Акад.Н.Обрешков“, ПГПЧЕ„Екзарх Йосиф“ и ПГХТБТ„Мария Кюри“ в актовата зала на ПГИ„Робер Шуман“, които за пореден път бяха домакини на събития, организирани от Общински съвет по наркотични вещества. Училищният психолог от ППМГ„Акад.Н.Обрешков“ Таня Кидакова беше лектор на занятието. Тя представи пред учениците кратка презентация, като акцентира върху това какво е психично здраве, значение на емоционалното здраве, много ясно обясни основните човешки нужди и тяхното въздействие върху психичното здраве, последици от незадоволени базови нужди, нарушен баланс и психосоматични проблеми и други интересни неща. Учениците се включиха в дискусията и изказаха мнения и възгледи по въпроса за възстановяване на емоционалния баланс, за здравословната агресия и как могат да поддържат здравословно психично състояние в училище. След това на всички 50 участници бяха раздадени анкети за попълване на тема „Колко добре познаваш психичното здраве?“, след което бяха разделени на отбори, като всеки отбор се описа със свое име – ПГИ„Робер Шуман“ – „Идеал“; ППМГ„Акад.Н.Обрешков“ – „Смелост“; ПГПЧЕ„Екзарх Йосиф“ – „Психично здравите“, ПГХТБТ„Мария Кюри“ – „Напрежение“ и сборен отбор „Русалки“.  Децата споделиха кой е техният любим начин да се справят със стреса и отговориха на въпроса „Как смятат, че могат да подобрят психичното здраве в училище, какви дейности и инициативи биха им помогнали?“. Накрая г-жа Кидакова показа техника, която в психологията се нарича „Котва“ и е много полезна за поддържане на здравословно психично състояние.

Екипът на Общински съвет по наркотични вещества благодари на ръководствата на училищата, които се включиха в отбелязването на Световния ден на психичното здраве и направи деня на децата по-усмихнат и здравословен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе