Нов лъч надежда за чистия въздух на град Разград

Ръководството на фармацевтичния завод „Биовет“ в Разград обяви, че компанията собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, е готова да инвестира в система за мониторинг на чистотата на въздуха в лудогорския град.

Решението на дружеството да се включи в реализирането на местна екопраграма дойде след среща на областния управител Гюнай Хюсмен с представители на големи индустриални предпхрпиятия в региона.

YouTube

В края на септември губернаторът предложи на бизнеса да се включи в изграждането на станция за постоянно измерване показателите на въздуха. Той направи това след серия граждански протести, състояли се в града през август, заради лошата миризма на въздуха. Оказа се обаче, че мобилните станции за измерване, пристигнали по сигнал, не могат да локализират замърсителя, защото са влезли в действие постфактум. За да се установи с точност кой обгазява града е нужна измервателна апартура, която да действа постоянно, обясниха експертите.

В търсене на решение на проблема областният управител прикани бизнеса да помогне на местната и централна власт да решат проблема.

„Решението на „Биовет“ показва ясна тенденция, че бизнесът и държавата заедно търсят решение на проблемите в Лудогорието. Това е пътят към по-ускорено развитие на региона и подобряване качествата на живот за хората тук“, коментира областният управител Гюнай Хюсмен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе