Горивата отново поскъпнаха

В последните дни се наблюдава отново поскъпване на горивата в област Разград и страната.

Справка на Razgrad News показва, че средната цена на горивата в област Разград е 2,06 лв. / л. за бензин А95, 2,06 лв. / л. за дизел, 1,03 лв. / л. за пропан бутан (газ).

YouTube

Най-ниска цена в града се поддържа от VM Petroleum. 

В останалата част от страната горивата са по-скъпи с 4-5 ст. на литър.

Експерти обясняват поскъпването с рекордно високите цени на петрола. Достигната е психологическата граница от 70 долара за барел, което щяло да доведе до увеличение на добива на петрол и газ в Съединените щати, а от там и поевтиняване. Но ефектът върху българските цени ще е забавен, първо, с няколко месеца. И ще е много по-слаб в процентно съотношение, отколкото на световните пазари. Тоест, не вярвам цените да паднат по 2 лева в следващите… тази цялата година, всъщност, коментира Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията.

Геополитическото положение е също важен фактор. Напрежението в Близкия изток и войната в Сирия можели да повишат цената на петрола до 80-90 долара. Това би означавало повишение от порядъка на 10-15 стотинки още. Тоест, цени от 2,25-2,30 лв. са възможни, но по-скоро е по-малко вероятно, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе