Върнаха 100-те бона на момчето от заветския дом за сираци

Преди 2 години и половина едно 15-годишно момче от дома за деца в Завет си купува билет и печели 100 000 лева. Радостта му обаче беше кратка, защото неговият възпитател му отне билета.

Районният съд в Кубрат обаче разпореди: Ергин Хасан трябява да върне 100 000 лв. на бившия си ученик, чиито печеливш билет прибрал с измама.

Възпитателят получи и условно наказание от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред  Окръжния в Разград. След влизане в сила би следвало възпитателят да бъде отстранен от работа, коментираха магистрати.

Грозната история нашумя към края на 2015 г., след като се разчу, че възпитателят бил прибрал печеливш билет от своя ученик Иван Асенов, тогава на 14 години. Взел го уж да го съхранява и защото нямало да дадат парите на дете, а всъщност присвоил печалбата, пише „Труд“.

Измамата лъснала, когато бил излъчен клип по телевизията как възпитателят взима чека със сумата. Слисано от станалото, момчето дори избягало от интерната в знак на протест. Разказало на директора и със случая се заело разследването, а парите в сметката били блокирани.

Възпитателят до последно настоявал, че билетът си е негов. Той бил дал пари на ученика си да отиде да му го купи, като поръчал да е точно от този вид.

Продавачката в търговския обект обаче разказала друго – как детето купило първо едни билети, после и този, който изтрило пред нея и викнало слисано: ”Лельо, спечелих”. Тогава имало още две деца от възпитателното училище, които станали свидетели на първите реакции и потвърдили, че няма как билетът да е бил купен за възпитателя им. Хората от града били възмутени от историята и застанали на страната на детето.

От името на ощетеното момче на делото е внесен граждански иск за сумата и Хасан трябва да му я върне с лихвите.

Според магистратите бързите действия на органите на реда тогава  успели да запорират сметката преди от нея да бъдат изтеглени парите и те би трябвало да са налични към момента.

Момчето било оставено от майка си, още когато било на месеци и било отгледано от баба си. По време на разплитане на случая майката признала, че не го била виждала и сигурно нямало да го познае, разказаха магистрати. Детето имало дребни кражби и бягство от вкъщи. Така попаднало във възпитателното училище. „Крадяло е храна от магазините или пари, с които пак си е купувало нещо за ядене. Имало е пробация, но след установено нарушение е приведена ефективно наказание и е в Бойчиновци. Дано тези пари му помогнат и животът му да поеме в друга по-добра и щастлива посока”, казаха запознати с историята на момчето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе