Областният управител посети две професионални гимназии в Разград

Днес, 28.03.2018 г., Областният управител Гюнай Хюсмен, заедно с Главния секретар на Областна администрация Михаил Тодоров и началника на РУО Ангел Петков посетиха ПГИ “Робер Шуман“- Разград.

Повод за това посещение бе откриването на нов компютърен кабинет в Професионалната гимназия оборудван с 11 компютърни конфигурации, предоставени безвъзмездно от Областна администрация – Разград.

YouTube

„Това е една сериозна придобивка за гимназията, защото компютрите имат много добри качества. Това дарение ни помогна много и в рамките на една седмица беше оборудван компютърния кабинет“, сподели директорът на ПГИ“Робер Шуман“ – Разград инж. Христина Панчева

„Радвам се, че сте доволни от предоставеното дарение, което ще даде възможност на учениците да получат едно по-качествено, по-модерно образование и по-иновативен учебен процес“, коментира Областният управител Гюнай Хюсмен.  

Г-н Хюсмен посети и другите два компютърни кабинета, в които се обучаваха ученици от IX клас, като им пожела успешна подготовка в чудесните специалности, които предоставя гимназията.

След това Областният управител и неговият екип посетиха Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград. Те бяха посрещнати от директора Нешка Христова, която ги запозна с предстоящите ремонтни дейности в училището, в което учат 550 ученика.

Техническата гимназия е сред 101 професионални училища у нас, които ще бъдат модернизирани със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Предвижда се да бъдат ремонтирани учебни корпуси и работилници, саниране на сгради, подмяна на отоплителни, ВиК и електро-инсталации. Инвестицията, която е на стойност 1 300 000 лева, включва също ремонт на спортни площадки, дворни пространства и др.

Министерството на образованието и науката откри процедура за възлагане на обществена поръчка за предвидените ремонти, но г-жа Христова изрази притеснението си от факта, че се очаква ремонтните дейности да приключат до пролетта на 2019 година, а те още не са започнали. Директорът поиска съдействие от Областния управител за организиране на работни срещи с представители на МОН, на които да се представят проблемите на училището.

В края на срещата Областният управител направи оглед на учебния корпус и работилниците, като се увери, че се нуждаят от ремонт и закупуване на ново оборудване.

„Тенденцията в съвременното обучение е да се акцентира върху професионалното образование. Трябва да се обърне внимание на училища като Професионалната техническа гимназия в Разград, защото тук се обучават и завършват изградени специалисти“, заяви Областният управител и обеща, че ще настоява да се вземат спешни мерки за подобряване на материалната база на гимназията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе