Отпада Свидетелството за съдимост

Свидетелство за съдимост да не се представя на хартиен носител от неосъждани граждани пред администрацията. За това е изпратил писмо вицепремиерът Томислав Дончев до всички администрации.

С промените в законодателството, в сила от началото на годината, отпада напълно изискването към хората с чисто съдебно минало да представят удостоверението като доказателство.

YouTube

Администрациите пък са задължени да правят справка за данните за съдимостта на гражданите чрез проверка в регистрите и електронен обмен на информация.

Така при издаване на свидетелство за съдимост по служебен път отпада изискването гражданите да предоставят акт за раждане и вече не се събира държавна такса, припомнят от правителствената пресслужба.

В отговор на постъпилите оплаквания, че административни структури в страната продължават да изискват свидетелство за съдимост като част от необходимите документи за предоставяне на административна услуга, вицепремиерът Дончев инициира създаването на нарочен електронен адрес [email protected], където граждани да сигнализират за неправомерно изисквани от тях удостоверения и свидетелства.

Сигналите ще се проверяват от Главния инспекторат на Министерския съвет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе