Майка не може да прибере децата си от Норвегия

В Норвегия имат най-стриктното законодателство по отношение на децата. Социалните служби могат да се намесят при обстоятелства от рода на – детето е отишло с мръсни дрехи на училище, детето е отишло без закуска, детето е било принудено да си легне по-рано, отколкото иска. Има български семейства, които стават „жертва“ на социалната система в скандинавската държава. Има и семейства, които са избягали от Норвегия, въпреки че са уредили живота си, защото социалните служби са искали да отнемат децата им.

Това стана ясно от репортаж на БТВ. Данните за 2016 година сочат, че в Норвегия са родени 58 890 деца. Подадените сигнали за деца в риск са 58 200. В 54 620 от случаите социалните служби са се намесили, а изведените деца от семействата са 21 848. В Норвегия в момента живеят около 7 000 българи по неофициални данни. Те все повече се обръщат към нашите институции, за да получат помощ при подобни казуси. Съседите също могат да подават сигнали до социалните служби, ако имат подозрения за домашно насилие над децата. Има случаи обаче, при които сигналите са фалшиви и с цел отмъщение. Деница Димитрова – Спасова, българка, която живее в Норвегия, разказа точно такъв случай. „Всичко започна, след като си взехме куче. Нормално е кучето да лае, но съседите ни това ги дразнеше. Подадоха сигнал до социалните, че двете ни деца са подложени на тормоз и не спират да плачат. Имаме две близначки. Нормално е децата да плачат. Има брутални случаи на отнемане на деца от биологичните им родители. Няма значение откъде си, каква религия изповядваш. Социалните са държава в държавата. Те разясняват на децата, че могат да не си оправят стаята, че могат да не си учат уроците, че могат да се прибират и да си лягат, когато си поискат. Предупредиха ни и взехме решения да напуснем Норвегия. Ние сме чакали тези две деца толкова време. Нямаше какво да рискуваме. Продадохме къщата, купихме билети инапуснахме. Норвегия е прекрасна страна, с прекрасна природа. Ако решиш да отидеш там с деца обаче, прочети, информирай се и разбери, че трябва да спазваш непосилни закони“, разкри тя.

YouTube

Своята история разказа и Цветелина. „Бях омъжена за норвежец. Имахме неприятности. Разделяхме се няколко пъти. Преди 3 години взех решение да се разведем и той започна да се държи агресивно. Децата трябваше да прекарват 70% с мен и 30% с мен. В началото горе-долу имаше някакви нормални отношения. После той започна да говори лошо за мен, за моите родители, за България. Това настрои децата срещу него, защото те обожават България. Те отказаха да се срещат с него, а той заведе дело срещу мен. Вещето лице по делото сигнализира социалните служби, защото се притеснява за психическото състояние на децата. Направиха ми тест за интелигентност. Изкарах над средното ниво и те обявиха, че това ми спомага да манипулирам децата. Това бе причината да ми отнемат децата. Първите 5 дена не знаех къде са децата ми. Имам момченце на 10 години и момиченце на 11 години. Настанени са в две различни приемни семейства, което също не го разбирам. Разделят децата. Намират се на 200 км един от друг. Когато дойдоха да ми вземата децата, се държах силно и спокойно, защото иначе ще ме обвинят, че съм психически неспокойна и няма как да се грижа за децата. Те ме прегърнаха, вкопчиха се в мен и плачеха. Аз им казах само да съдействат и че мама ще се погрижи. Аз нямам никакъв контрол над децата. Посещавах ги няколко пъти седмично, винаги в присъствието на член на социалните. Нямах право да посещавам училищата, в които учат. Сега вече ми забраниха да виждам децата, защото мога да ги манипулирам и да ги принудя да избягат, въпреки че им отнеха паспортите. Вече една седмица не съм чувала децата си. Нямам право да им звъня. Могат да ме обвинят, че им нанасям психически тормоз. Аз спазвам тази забрана. Обърнах се към българските институции. Надявам се те да се намесят и да помогнат на две български деца. Писах писмо и на премиера. Надявам се да ми помогнат“, разплака се на финала жената.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе