Заместник-кметът на Разград представи две социални услуги и рехабилитацията на Еля

Днес, 8 юни, заместник-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов представи пред медии как работят две социални услуги в Общината. Те се помещават в бившия Дом майка и дете, като в момента са обособени две отделни социални звена.

В Център за рехабилитация на деца с увреждания в момента работеха с десетгодишната Еля Реджебова Шаидинова, която е родена без крайници. Преди години Община Разград организира коледна кампания за събиране на средства, с които да може семейството да посрещне празника. По-късно от общинска администрация съдействаха и за превоз и преглед на Еля от специалисти, които да преценят дали може тя да получи протези на ръцете. Оказа се, че през 2016 година – осемгодишна тя все още е малка за протези.

YouTube

Заместник-кметът Хасанов обясни, че отговорът не задоволява ръководството на администрацията, която не спира да търси начини. Детето започва да посещава детска градина, а по-късно и училище, свързва се с различни светила в тази област. Така е открит и проф. Дюкенджиев от Горна Оряховица. Той в същото време опитва да създаде в образователната система паралелка в средните училища, в която младежите да могат да изработват протези за крайници. Създал е лаборатория. Той приема да прегледа Еля и да прецени какви са шансовете й да има протези на крайниците. След като се запознава с нея казва, че случаят е уникален и иска да помогне. Предлага да му бъдат платени само материалите за протезите, а на негови разноски да покрие поставянето.

От два месеца Еля има протези на ръцете, благодарение на този човек, каза заместник-кметът Хасанов, той обясни, че са организирани и държавните институции, които осигуряват пари за помощни средства за хора с увреждания. Така са покрити разходите за материали за протезите.

Еля всеки ден получава грижи и внимание, закаляват се рамената й, с които движи протезите. Тя вече пише, завършила е втори клас.

„Много искам крака и да съм ученичка“, каза Еля в отговор на въпроса на зам.-кмета Ердинч Хасанов „Какво си пожелава“.

След като мине периодът по свикване с протезите, през есента проф. Дюкенджиев ще постави протези и на краката.
Иска ни се още да може да поставят ръка на Еля с повече функции, но тези протези са много скъпи, коментира Хасанов. Все пак най-важното свършихме – детето е социализирано, учи и скоро ще може да изпълнява само основни функции.
Капацитетът на Центъра за рехабилитация на деца с увреждания е 25 деца.
От ноември 2017 година още петнадесет деца ползват услугата на Центъра за работа с деца на улицата. Децата са на възраст от 6 до 16 години. Те буквално биват откривани на улицата от екипа на социалната услуга. В нея работят двама психолози, социален работник, педагог, лекар. С децата се провеждат различни занимания, те са отпаднали от системата на образованието, учат ги на хигиенни навици, ограмотяват ги, социализират ги, някои от тях имат проблеми с агресията, с тях работят психолози. През ваканцията също се занимават, направена им е лятна програма. Основната цел е да бъдат приобщени към сферата на образованието и да придобият социални навици.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе