Ще дават по 200 бона на младите предприемачи

По 200 хил. лева ще получат младежи до 29 г. и жени предприемачи за стартиращ бизнес по откритата наскоро процедура „Насърчаване на предприемачеството“.

„Това е една от най-очакваните процедури за стартиращи компании, със значителен финансов ресурс от 67 млн. лв. По нея ще могат да кандидатстват стартъпи в редица области, създадени след 31 декември 2016 г.. Изискванията са максимално либерални като целта е да насърчим предприемачеството у нас“, коментира пред „Монитор“ зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, предаде Монитор.

YouTube

Според условията за кандидатстване приоритет при оценката ще бъде даден на проекти на предприемачи, които имат образование и/или поне 3 години професионален опит в областта.

Целта на процедурата е създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства.

При режим de minimis една фирма ще може да получи най-малко 50 хил. лева и най-много 200 хил. лева при максимален дял на помощта 80%. Допустимите кандидати са предприятия, създадени след 31 декември 2016 г.

Интересът към процедурата беше огромен още в етапа на обсъждането на схемата. Експертите в Управляващия орган на програмата, очакват над две хиляди подадени проекти, което ще е добър индикатор – колкото е по-голяма конкуренцията, толкова по-високо качество ще са и проектите, които получат финансиране.

„Започваме и информационна кампания в цялата страна, за да може максимално широк кръг от хора да се запознаят с условията“, обяви Манолев.

Според статистиката през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпа.

От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

Процедурата е десетата за конкурентен подбор обявена по ОПИК за програмния период и втората за стартиращи предприятия. Първата е „Разработване на иновации от стартиращи предприятия“ с общ бюджет от 30 млн. лева. Подписани са 81 договора, които са в изпълнение и вече са разплатени 7 млн. лева.

С обявяването на новата процедура „Насърчаване на предприемачеството“ обявените средства по програмата достигнаха 79.44% от общия й бюджет. Договорени са 68.47%, а разплатени – 28.56%.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе