МВР представи анализ на криминогенната обстановка в Разград

Анализът на статистическо наблюдение на оперативната обстановка и престъпността през м.юни 2018 г. показва устойчивост в нивото на регистрираните криминални престъпления, сравнено със същия период на 2017 г. За периода има регистрирано едно тежко криминално престъпление – убийство.

От началото на месец юни са регистрирани общо 69 криминални престъпления, като за сравнение със същия период на 2017 г. също са били толкова. Леко увеличение се отчита при общоопасните престъпления.

YouTube

Коефициентът на престъпност за м.юни или брой престъпления на 100 хил. души е 53,44 престъпления.
Разкритите престъпления са 36, което е 52,17% разкриваемост. През периода са разкрити и 17 престъпления от минал период.

Престъпленията против личността за месец юни 2018 г. са 4, за юни 2017г. също са били 4. Регистрирано през месеца е едно умишлено убийство с последвало самоубийство. По случая е образувано досъдебно производство по чл.116 от НК, като са назначени множество експертизи и работата по случая продължава.

Престъпленията против собствеността за месец юни 2018 г. са 13 и са с относителен дял от 18,87%, спрямо общия брой регистрирани криминални престъпления за периода. През юни 2017 г. са били отново толкова.

При кражбите се отчита увеличение с 3 престъпления. Регистрирани през месеца са 10 кражби, през 2017 г. са били 7 броя. Увеличение се отчита при кражбите от магазини с 2 престъпления.

Регистрирана през периода е 1 измама, срещу 2 бр. за 2017 г.

Най-висок дял от 60,87 % спрямо общия брой регистрирани през периода имат общоопасните престъпления. За месец юни те са 42, а за същия период на 2017 г. са били 38. Престъпленията свързани с използване на чужди регистрационни номера на МПС-чл.345 от НК за периода са 17 бр. срещу 9 бр. за 2017 г.

През периода са образувани 9 БП за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила, престъпление съставомерно по чл.343б от НК
Като акцент в работата по противодействие на конвенционалната престъпност и през месец юни продължава да бъде активното противодействие на наркоразпространението.

В ОДМВР-Разград с цел организиране на свободното време на подрастващите и превенция на употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози се провеждат различни инициативи. Наложилата се като традиция инициатива „Живот без дрога“,. която е ежегодна и се провежда в два модула: Областен конкурс за авторска песен „Живот без дрога“ и Спортен многобой „Живот без дрога“. През 2018 г. общо в двата модула са се включили над 200 деца.
Друга инициатива, целяща превенция на наркозависимостите сред подрастващите, се провежда в рамките на Национална програма „Работа на полицията в училищата“, където за учебната 2017/2018г. инспектори ДПС са изнесли лекции и беседи по темата на 16 паралелки в региона.

Провеждат се също регулярни полицейски операции в районите около училищата, както и в заведения, които биха могли да се посещават от непълнолетни лица. За първото тримесечие на 2018г. са извършени 21 проверки в районите около учебни заведения. Проверени са 47 увеселителни заведения, барове, ресторанти, компютърни зали. При проверките са установени 3 непълнолетни лица, употребяващи наркотични вещества.

От началото на тази година до момента на територията на ОДМВР-Разград са образувани 35 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотични вещества: 7 за разпространение, 11 за притежание, 16 за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества и 1 ДП за лице, починало от свръхдоза хероин.

Контингентът по линия „Наркотици“ обхваща лица в младежка възраст /14-30 години/, като най-висока активност в сферата на разпространението на наркотични вещества проявяват лицата във възрастта 18 – 30 години. Активният криминален контингент по линията включва 24 лица.
От 1 януари до 20 юни 2018 г. са иззети 16,8 грама амфетамин, 18,75 грама марихуана, 302,43 грама дизайнерска дрога „чай“, 4 грама хероин и 0,7 грама кокаин.

Основните видове наркотични вещества, които се разпространяват сред наркозависимия криминален контингент, са марихуана, дизайнерска дрога „чай“, амфетамин, метаамфетамин, пико и екстази. Разпространението и употребата на хероин и метадон са епизодични. Растеж бележат случаите на употреба на кокаин и екстази.

Проведени през месец юни са 6 СПО спрямо т. нар. активен криминален контингент, както и мероприятия с незабавен превантивен ефект. Като резултат от тези мерки са образувани 6 досъдебни производства за престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, както и 6 бързи производства за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества. В сравнение със същия период на 2017 г. броят на водените досъдебни производства се е увеличил с 50%(4 ДП за 2017 г.).

Иззетите количества наркотични вещества през месец юни са 585,8 грама дизайнерска дрога „чай“, 9 грама амфетамин. Задържани са общо 13 лица.
По-характерен случай през месеца, оказващ влияние върху средата за сигурност по линия „Противодействие на престъпления, свързани с производство, разпространение и употреба на наркотични и други упойващи вещества“ е този, при който 30-годишен мъж от Разград е задържан за притежаване и разпространение на наркотици. При извършено претърсване в обитавания от Л.Б. апартамент са намерени и иззети 580 грама суха зелена тревиста маса, която при тестване реагира на метаамфетамин. Мъжът е задържан за срок от 24 часа от 17 часа на 19 юни. Той е криминално проявен и осъждан за подобни деяния. По случая се води досъдебно производство по чл.354 А от НК.

Установените извършители на регистрирани през периода престъпления са 37.

27 лица са били задържани в поделенията на ОДМВР Разград за срок до 24 часа на основание чл.72, ал.1 от ЗМВР.

Резултати, свързани с дейността на сформираните мобилни екипи:

По утвърден от директор ОД МВР график през месец юни 2018г. са посетени 9 населени места на територията, обслужвана от ОД МВР Разград /с.Стражец, с.Липник, с.Раковски, с.Яким Груево, с.Конево, с.Брестовене, с.Медовене, с.Райнино и с.Вазово/. Изготвени са 9 информационни карти за проведените срещи от мобилните екипи. При срещите не са получени сигнали за извършени престъпления. Основно са получени сигнали, касаещи ЗДвП, както и такива за изграждане на допълнителни съоръжения, ограничаващи скоростта на определени участъци в населеното място, видеонаблюдение.
За м.юли 2018 г. са планирани 12 срещи на мобилните екипи. Графикът за провеждане на срещите се публикува ежемесечно на сайта на ОДМВР Разград .
През месеца са проведени 33 броя специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията и опазване на обеществения ред по различни линии както следва:

-12 СПО по криминална линия, като от тях:
6 СПО за противодействие на престъпленията свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, в резултат на които са образувани 12 ДП
1 СПО малките населени места, 1 СПО по линия на МПС
1 СПО по линия на незаконната миграция
1 СПО съвместно във връзка с опазването и прибирането на селскостопанската продукция от реколта 2018 година. Няма информация за организирани групи от АКК, извършващи кражби на СС продукция на територията обслужвана от ОДМВР Разград.

-2 СПО по линия издирване. За периода са обявени 18 лица на ОДИ, като 15 от тях като свидетели по ДП, 2 по НОХД и 1 напуснал дома си. Непълнолетни обявени на ОДИ са 3 бегълци от ВУИ Завет. През м.юни са установени общо 23 пълнолетни лица и 3 бегълци от ВУИ Завет, като тук се включват и такива обявени в предходни периоди

-1 СПО за установяване и задържане на беглец от Затвор Ловеч

-21 СПО по икономическа линия, като от тях:
16 СПО по противодействие на престъпленията свързани с притежанието и разпространението на акцизни стоки без бандерол,
3 СПО съвместно с РДГ Русе за опазване на горските ресурси и незаконната сеч
1 СПО за противодействие на нерегламентирания обществен превоз на пътници
1 СПО по линия „Екология“

Благодарение на новата модерна камера „СПУКС“, която е пусната в експлоатация на 20.06.2018 г. са установени 312 нарушители с превишена скорост.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе