Почина историкът Божидар Димитров

На 72 години почина проф. Божидар Димитров.

По информация на „24 часа” професорът е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се е хванал за гърдите и е паднал, разказват близките му пред изданието. Те предполагат, че причината за смъртта е белодробна емболия.

YouTube

Историкът е чакал дъщеря си Мария. Днес тя има рожден ден и се готвела да вземе родителите си и да отпразнуват заедно.

Професорът имаше проблеми със сърцето – влиза в болница няколко пъти. Той страдаше от сърдечна недостатъчност.

Съболезнования изказа и премиерът Бойко Борисов в социалните мрежи.

„Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон“, написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

„Загубихме един голям българин. Сърдечни съболезнования на семейството и близките на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю!“, написа във Facebook и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Напусна ни един забележителен българин, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в обществения, научния и политическия живот на страната ни“, отбелязва председателят на парламента Цвета Караянчева в съболезнователен адрес до семейството на професора. Тя изразява увереност, че всички българи с дълбока признателност ще помнят всеотдайната и вдъхновена дейност на Божидар Димитров. „Неговата личност безспорно заслужава дълбоката признателност на цялото ни общество – за изключителния му принос в развитието на историческата наука, за съхраняването на българската памет и популяризирането на богатото ни културно наследство. Неговото дело, посветено на българската история, на демократичното развитие и напредъка на страната ни, винаги ще бъдат помнени и почитани.“, пише още Цвета Караянчева.

„Загубихме един голям учен, който посвети живота си на каузата на България, загубихме великолепен човек с голямо сърце и широка душа! Поклон пред паметта му!“, се казва в съболезнованието на председателя на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов.

Проф. Божидар Димитров е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, историк, автор на десетки книги, посветени на българската история.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, сочи справка в автобиографията му. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). С поста си се разделя през 1998, но е възстановен през 2001 г. и остава начело на НИМ до пенсионирането си през 2017 г.

Проф. Димитров е бил член на БСП. Два пъти е бил в листите за народни представители на социалистите – в Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година.

Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов. Заради това е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в СОС.

Преди парламентарните избори през 2009-а напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.

В първия кабинет на Борисов е министър без портфейл, като отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавния архив и Дирекцията по вероизповеданията.

През миналата година бе приет в болница със съмнения за инфаркт в деня, в който му предстоеше дебат с македонския журналист Миленко Неделковски. Двамата имаха задочен спор след като македонският журналист се снима как чупи с чук плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война.

В края на миналата година Димитров заяви намерение да направи професорска партия. През март учреди движение „Кан Кубрат“, но след това получи отказ то да бъде регистрирано.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе