Повишава се цената на хляба

Поредното вдигане на цените на горивата ще доведе до поскъпване на хляба
Поредното вдигане на цените на горивата ще доведе до поскъпване на хляба Снимка: БГНЕС

Скокът на природния газ, поскъпването на течните горива и лошото време довеждат до вдигане на цените на хляба, съобщава „Монитор“.

YouTube

Според Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас, особено отражение върху цената на насъщния може да даде поскъпването на природния газ с почти 11%, което е твърде високо. По думите му повечето от големите хлебозаводи използват именно това гориво в производството си. Людиев смята още, че малките фурни, които са на ток и нямат големи транспортни разходи за реализация на продукцията, най-вероятно няма да вдигнат цената, защото електроенергията е поскъпнала с около 2%. Това е опасно за бизнеса защото, ако твърде често има подобно поскъпване на тока, то се акумулира.

Междувременно БНР съобщи, че в Пазарджик от вчера между 10 и 15 стотинки е повишена цената на всички видове хляб. Поскъпването се свързва с увеличението на тока, което влезе в сила от 1 юли. При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст. Ценовият скок обхваща не само местните фирми за производство на хляб, но и тези от страната, които доставят стока в Пазарджик. Относно това поскъпване Димитър Людиев каза, че в този район на страната обикновено продават на ръба на производствените си разходи и в един момент, искат не искат, трябва да вдигат цените. „Работещите на ръба винаги първи вдигат цените“, добави браншовикът.

Дъждовете през последните седмици започват да се отразяват негативно на реколтата от пшеница и това също може да доведе до поскъпване на основната суровина за хляба смятат зърнопроизводители. „Валежите дойдоха в повече и като количество, и като времетраене“, каза Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите. „На места пшеницата започва да покълва на класа, което не е добре и има риск да паднат добивите от хубава пшеница, от която може да се прави качествен хляб“, поясни той.

Според него дефицитът на българско качествено жито от тази реколта е гарантиран. „В момента цената на едро на такова зърно вече скочи от 30 на 35 ст. за кг, защото трудно се намира“, уточни земеделецът. Христов поясни още, че в последните години и площите, засети с качествените сортове пшеница, подходящи за хляб, намаляват, защото те дават по-малки добиви. „Повечето фермери предпочитат други сортове, известни на жаргон като фуражна пшеница“, смята той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе