Спад на телефонните измами в Разградско

Телефонните измами в област Разград намаляват, съобщи заместник директорът на Областната дирекция на МВР комисар Константин Костов на редовния месечен брифинг. Той отчете, че от началото на годината на територията на областта са регистрирани осем измами при 44 за същия период на миналата година.

Разкрити са три случая. При извършените измами щетите за потърпевшите са на стойност от 10 170 лева.

YouTube

По две от измамите след вземането на парите така наречените „мулета“ са се отказали от довършване на престъплението и са предали парите в полицията.

По този начин са предотвратени щети за потърпевшите в размер на 26 650 лева, посочи комисар Костов. Той отбеляза, че от извършените през миналата година 44 телефонни измами са разкрити 32. Щетите за потърпевшите са били в размер на 231 349 лева, като няма данни какъв размер от тях са възстановени.

По думите на заместник директора на областната дирекция на МВР сценариите, използвани на територията на област Разград за въвеждане в заблуждение на потърпевшите са два – пътен инцидент с участието на близък или роднина и съдействие на полицията и прокуратурата при залавяне и неутрализиране на група телефонни измамници.

Голяма част от измамите се извършват от СИМ карти на румънски оператори, което затруднява допълнително разследването по този тип престъпления, а ползваните от извършителите СИМ карти на български оператори са регистрирани на трети лица, нямащи нищо общо с извършителите, допълни комисар Костов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе