Младежи от НПТГ приключиха дейностите по своя проект „Отвъд вратата”

За домашното насилие не се говори открито и много често общността вменява вина на жертвите за това, че сами предизвикват насилие. Изследванията са категорични, че децата, които живеят в ситуация на насилие, стават впоследствие или жертви, или възприемат насилието като единствената възможна стратегия за справяне с кризисни житейски ситуации или като стратегия за успех. Фокусът относно превенцията на домашното насилие в училище трябва да бъде насочен към ученици и класни ръководители.

Проектът «Отвъд вратата», финансиран от Младежка банка – Разград има за цел да привличе вниманието на обществото върху проблема домашно насилие. Като цяло той е насочен към младежите от прогимназиален и гимназиален етап не само от Разград, но за цялата Разградска област. Ние смятаме, че този проблем не трябва да бъде неглижиран. Необходимо е децата и младежите да бъдат запознати с проблема и с помощта, която всеки човек – жертва на домашно насилие може да получи.

YouTube

Проектът включваше: подготвяне и разпространение на DVD „Открито за … домашното насилие“ със заснети истории на жертви на домашно насилие; разпространяване из града на листовки и разделител за книги с информация за горещата телефонна линия и услугите на Консултативния център за домашно насилие. Чрез РУО – Разград DVD-то ще достигне до училищата в областта. В диска учениците са записали няколко истории по истински случаи на домашно насилие, предоставени им от Консултативния център за ДН в Разград.

По-рано през ваканцията в офиса на сдружение „Център на НПО в Разград” бяха наградени отличилите се участници в областния конкурс за мем на тема «СТОП на домашното насилие». Провеждането на конкурса имаше за цел да се повиши чувствителността на младите хора по темата, свързана с домашното насилие и необходимостта от неговото ограничаване и предотвратяване.

В конкурсът можеха да участват всички младежи до 29 г., живущи на територията на Област Разград. Оценяването на конкурсните мемета се извърши от художниците г-н Петко Антонов и г-н Орхан Исмаил и педагога г-жа Веселина Цветкова. Трите най-добри мема бяха наградени с грамота и преносимо зарядно Powerвank от г-жа Хафизе Тейлър – член на УС на Центъра на НПО в Разград.

Екипът на проекта „Отвъд вратата”

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе