Отпадат служебните бележки за доходи

От 2020 г. работодателите няма да раздават на работниците си служебни бележки за изплатените доходи и удържаните данъци и осигуровки.

Данъкоплатците ще подават в НАП само годишна данъчна декларация и няма са се налага да прилагат към нея въпросните бележки, пише Вестник СЕГА. Фирмите обаче ще трябва да изпращат в НАП до 28 февруари всяка година цялата информация за доходите и удръжките на персонала. А приходната агенция автоматично ще прехвърля получените данни в данъчните досиета на гражданите и в годишните им подоходни декларации.

YouTube

Новият подход, който залага на премахване на хартиените документи, значително ще опрости попълването и подаването на данъчните декларации по електронен път. Това предлага финансовото министерство с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, публикувани на сайта на ведомството. Все пак, ако човек държи да получи познатата хартиена служебна бележка, този, който му е плащал пари и му е удържал данъци и осигуровки, ще е длъжен да му я издаде, посочват от МФ.

Всеки данъкоплатец, който има ПИК (персонален код за достъп до е-услугите на НАП), ще може да прави справки какви данни са подадени и вписани за неговите доходи. Това ще улесни и попълването на годишната данъчна декларация. Тъй като фирмите ще трябва да изпращат данните в приходната агенция до края на февруари, срокът за ползване на 5% процента отстъпка за ранно деклариране и плащане на годишния данък ще бъде удължен до 31 март. Сега срокът е 31 януари.

Тези новости ще влязат в сила през 2020 г. А за самоосигуряващите ще има промяна още от догодина, когато те ще трябва да подават данъчните декларации само по електронен път, предвижда законопроектът. Към момента това е задължително само за фирмите. Предложението за самонаетите да преминат изцяло на електронно деклариране беше направено и миналата година, но бе отхвърлено от бюджетната комисия. Тогава председателят на комисията Менда Стоянова се противопостави с аргумента, че мярката силно ще затрудни хората в отдалечените населени места и обезлюдените региони. Сега МФ обяснява, че и без друго повечето българи вече общуват с данъчната администрация онлайн. През миналата година под 25% от самоосигуряващите се са подали декларациите си на хартия.

Предлага се също така при ползване на данъчни облекчения за млади семейства или за деца да отпадне прилагането към годишната данъчна декларация на писмена декларация от съпругата или съпруга, че те няма да ползват данъчното облекчение. Ако бъдат уличени в злоупотреба, и двамата родители ще бъдат наказани да плащат спестения данък.
Дължимият данък занапред ще се закръгля до пълен лев. В момента закръгляване се позволява само преди отстъпката, а след това при пресмятането на дължимия данък се получават суми с точност до стотинки.

От 30 на 100 лв. се завишава прагът, над който парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси са облагаеми. Данъкът се удържа и внася от фирмата, която дава наградата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе