С уникално етно ревю Библиотеката в Разград закри VІІІ-ото издание на „Читалня под небето”

Около 600 деца на възраст от 2 до 14 години се включиха в инициативата на културната институция

В рамките на осмото издание на инициативата на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” за периода от 19.06. до 05.09. около 600 деца на възраст от 2 до 14 години посетиха Лятната читалня под небето „Чети под слънцето, твори в библиотеката”, както и в съпътстващите занимания ”Весела приказна ваканция” в Детския отдел.

YouTube

Директорът на културната институция Женета Александрова сподели, че със всяка изминала година интересът към проекта нараства, което го прави устойчив във времето.

Серията с книжки посветени на анимационния герой Франклин се превърнаха в топ заглавия на инициативата. Втората позиция е за научно-популярната литература, свързана с произхода и характеристиките на планетите. В челната тройка за лято 2018 година влизат българските приказки. Александрова отчете, че идеята ”Прочети книжка, постави пеперудка” е мотивирала още повече деца да посегнат към книжките. Таблото за похвали е изпъстрено с летящи пъстроцветни пеперудки, които всяко едно дете старателно е надписало и поставило само.
Усвояването на четивната техника, поставяйки децата в непринудена ситуация и развивайки креативността им в Творческия кът са акцентите в инициативата тази година.
Това, което ни направи впечатление бе че ни гостуваха деца от други градове и държави, които споделят летните си емоции със своите баба и дядо. Да получаваш усмивките на децата и техните родители и близки е изключително ценен момент от работата ни и показател, че посоката е правилна, коментира още Александрова.

Топ игрите, свързани с четенето през лятото бяха „Търсачи на букви” и „Назови дума с буквата …”. Най-малките любознателни приятели обичаха да разказват по илюстрации.

От името на културната институция най-неуморните читатели в летните занимания получиха награди.

Наред с това през месец август с любезното съдействие на ЕИЦ – „Европа директно” – град Велико Търново бе открито творческо ателие „Капанска шевица”. Всеки петък подрастващите под вещото ръководство на Николинка Ангелова, майстор-везбар усвоиха първите стъпки във везането на капански шевици.
Съхраняването на капанската традиция и предаването на основните й етнографски елементи допълни колорита на лятната работа на децата. Реализацията на творческото ателие е финансирана от ЕИЦ – Велико Търново и е част от мащабната кампания „На пътя на многообразието и солидарността – културни пътища на Европа – младежки културни пътеки”, уточни главният библиотекар Галя Ралева, която модерира събитието.

Финален щрих на инициатива бе уникалното Етно ревю, в което взеха участие децата, които вложиха труд и старание, както и такива, които имат национални носии. Етно ревюто провокира интереса на подрастващите от Разград и страната. Гостуваха децата от танцова формация „Фамилия Европа” към НЧ „Напредък – 1869” град Шумен с ръководител и хореограф Пенка Великова, които дефилираха с осъвременени костюми.

Участниците в етно ревюто, част от проект на ЕИЦ – „Европа директно” – град Велико Търново, получиха комплименти за емоцията, която доставиха с отношението си към традицията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе