Ултрамодерно летище отваря в Истанбул

Снимка: daily mail

Новият аеропорт на Истанбул, един от емблематичните проекти на Ердоган, ще бъде официално открит на 29 октомври. Сградата на терминала е готова, пистите са наистина невероятни, похвали се вчера турският президент пред медиите. 

Снимка: nbcnews

YouTube

Турското правителство заяви намерението си да разположи новото летище в европейската част на Истанбул с амбицията да е “най-голямото в света”. Целта е то първоначално да поеме 90 милиона пътници годишно, стигайки до 150 милиона до 2023. Над 35 000 души участваха в изграждането на летището гигант, включително над 3000 инженери и административен състав. 

Считано за един от най-мащабните проекти на президента Ердоган, летището е отправна точка, около която се изгради цял летищен град. На 35 км от центъра на Истанбул, в посока Европа, то е един от най-големите инфраструктурни проекти в историята на страната на стойност 11 милиарда долара.

Снимка: Architect

Строежът на летището започна едва през 2015-та, но то вече е готово на 80% и се очаква да започне да действа на 29 октомври, когато ще поеме всички търговски полети от летище Ататюрк, което през последните години работи, надхвърляйки капацитета си. Очаква се довършителните дейности да продължат до 2028 г., защото според проекта предстои да се изгради цял един аеротрополис – град с офис сгради, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове. 

Новото летище е ключов елемент от грандиозните инфраструктурни проекти на президента Ердоган, които включват и Истанбулски канал, и вече завършения трети мост над Босфора. Очаква се новото летище да се отрази силно положително на икономиката на страната. Икономическите анализи сочат, че, веднъж завършено, летището ще увеличи с почти 5% дохода на глава от населението, осигурявайки около 250 000 нови работни места. Предвижда се то да носи печалба от 7 милиарда долара на туристическия сектор в страната. Летището ще заема площ от 76 милиона квадратни метра северозападно от столицата. То ще бъде свързано с града чрез високоскоростни влакове, метро, автобусен и автомобилен транспорт и всички необходими връзки с пътната инфраструктура на Истанбул. 

Предвидени са три терминала, единият от които ще бъде най-големият в света. Турските авиолинии обявиха и че прибавят още 40 самолета към авиопарка си. Само багажната система на новото летище ще е с дължина 42 километра и възможности за пренасяне на 30 000 куфара на час. 

Източник: Нова Варна

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе