За първи път: Оперираха бебета в утробата на майката

Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка си седмици преди да се появят на бял свят. Такъв тип операция е направена за пръв път във Великобритания, съобщава BBC. Медицински екип от 30 души е направил гръбначна операция на неродените в Университетската болница в Лондон. Бебетата са имали заболяване, наречено спина бифида. Това е вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да изтече част от гръбначния мозък. Обикновено заболяването се третира след раждането, но колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за дългосрочното здраве на детето. Операцията в Лондон е първата за страната. Такива се правят на други места в чужбина и майките трябваше да пропътуват стотици и дори хиляди километри – до болници в САЩ, Белгия и Швейцария, пише Център за защита на правата в здравеопазването.

Две неродени бебета са били оперирани в утробата на майка си седмици преди да се появят на бял свят. Такъв тип операция е направена за пръв път във Великобритания, съобщава BBC. Медицински екип от 30 души е направил гръбначна операция на неродените в Университетската болница в Лондон. Бебетата са имали заболяване, наречено спина бифида. Това е вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да изтече част от гръбначния мозък. Обикновено заболяването се третира след раждането, но колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за дългосрочното здраве на детето. Операцията в Лондон е първата за страната.

YouTube

Такива се правят на други места в чужбина и майките трябваше да пропътуват стотици и дори хиляди километри – до болници в САЩ, Белгия и Швейцария, пише Център за защита на правата в здравеопазването. Извадиха 55-килограмов тумор от яйчника на жена 55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след няколкочасова интервенция. Жената е изписана в стабилно състояние след п… Прочети повече Британските лекари оперирали в продължение на 90 минути. Медиците отворили матката и съединили двете части на гръбначните стълбове на неродените. Самата процедура е рискована, защото може да предизвика преждевременно раждане. Лекарите работят върху методи, които все повече да намалят тази възможност. Според статистиките над 200 деца се раждат по света със спина бифида всеки ден.

По време на първия месец от вътреутробното развитие в ембриона се формира структура, наречена неврална тръба, от която впоследствие се развиват гръбначният стълб и централната нервна система. При спина бифида прешлените, които покриват гръбначния мозък, не се сключват правилно. Точните причини за това не са установени категорично, но е сигурно, че най-големият рисков фактор за появата на спина бифида е недостатъчен прием на фолиева киселина преди и по време на бременността. Медиците във Великобритания обаче са категорични, че извършването на революционната операция на територията на страната е нещо прекрасно, защото така разходите намаляват значително, тъй като бъдещите майки не трябва да пътуват в чужбина.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе