Предстоят промени в закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия

Правителството предлага промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, съобщи пресслужбата на кабинета.

С промените се отстраняват противоречия в българското законодателство, осигурява се съответствие с принципа за доброволност на стандартите за пиротехнически изделия и взривни вещества за граждански цели, въвеждат се съответните задължителни маркировки и обозначения на категориите изделия.

YouTube

С промените в Закона се синхронизират и европейските разпоредби, свързани с контрола на придобиване и притежаване на оръжие. Въвеждат се нови понятия „предупредително оръжие“ и „салютно и акустично оръжие“, допълнено е определението за „основен компонент на огнестрелно оръжие“. Изменени са категориите огнестрелно оръжие, като е премахната категория D.

Променени са и сроковете за съхранение на данните в единен автоматизиран регистър „Контрол на общоопасните средства“. Въвежда се забрана за придобиване, носене и употреба на пълнители с голям капацитет, както и допълнителни изисквания към лицата, извършващи дейности с огнестрелно оръжие за спортни цели.

Създаден е ред за временно ползване на ловно оръжие от лица, посещаващи страната ни за ловен туризъм.

Улеснява се прехвърлянето на собствеността върху отпадъчните продукти, получени при утилизация на взривни вещества и боеприпаси, собственост на МО. Подобрява се и контролът върху дейностите с по-висока степен на риск при придобиване на огнестрелни оръжия за спортни цели, автоматични огнестрелни оръжия, оръжия с голяма вместимост на боеприпаси в пълнителя и други.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе