Заместник областният управител връчи грамоти на авторите на сборника „Военната памет на Разград”

Заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов бяха гости на официалното представяне на сборника „Военната памет на Разград” снощи в залата на НЧ”Развитие 1869”-Разград.

Изданието на Регионалния исторически музей е посветено на стогодишнината от края на Първата световна война, подготвяно е от авторите близо две години, основната му част е обстоен каталог на паметниците на загиналите за Родината жители на област Разград. В съвременните граници на област Разград те са 112, но има и знаци за памет в други региони, което също е описано в книгата.

YouTube

Г-н Драганов поздрави авторите на сборника за родолюбивата им дейност, връчи на всеки от тях грамота от името на Областния управител Гюнай Хюсмен, а на председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните Стоян Великов – и Плакета на Областния управител. Г-н Драганов заяви, че с издаването на този сборник за пореден път е доказано, че симбиозата между държава, община и бизнес води всяка добра инициатива до успешен финал. Той припомни, че Областна администрация мултиплицира идеята за припомняне на войнската слава на Лудогорието с представяне на изложба „Военните паметници в област Разград” в седемте общински центъра, както и в няколко училища. Заместник областният управител призова общинските управи да отделят в бюджетите си средства за поддържане на военните паметници. Информира още, че Министерството на отбраната е отпуснало средства за ремонт на Войнишкия паметник в Разград.

Директорът на Регионалния музей Галена Радославова благодари на хората и институциите, съдействали за реализацията на проекта за издаване на сборника „Военната памет на Разград”. Радославова изтъкна сериозната финансова подкрепа на Министерството на отбраната по програмата за честването на стогодишнината от края на Първата световна война, за което много са съдействали Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов. Финансова подкрепа е получена и от: Централния съвет на ветераните от войните, „Семпе-2”, сдружение „Лудогорие”, „Ротари клуб-Разград”, „Трансекспорт къмпани”, общинските съветници от ГЕРБ-Разград.
Автори на сборника са: Нели Николова и Иво Стоянов от РИМ, Марина Босева, директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев, главният експерт „Военни паметници” в Министерството на отбраната Радослав Симеонов, журналистът Георги Тодоров, който е авторът на снимките, Галя Ралева от РБ”Проф. Боян Пенев”. Автор на предговора и инициатор за издаването на сборника като продължение и разширено издание на излязлата през 2010 г. книга на Стоян Великов „Войнишките паметници в Разградска област” е бившият директор на РИМ-Разград Иван Иванов.

След представянето на авторите и на техните впечатления от съвместната им работа по подготовката на сборника събитието продължи с изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България.

Официални гости на представянето на сборника „Военната памет на България” бяха и: председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, заместник-кметът на община Разград Ердинч Хасанов, главен експерт „Култура” в община Разград Виолета Антонова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе