България губи над 11 милиарда заради корупцията

Всяка година заради корупция България губи над 11 милиарда евро, или 14% от брутния си вътрешен продукт.

Това се посочва в доклад на групата Зелени/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, като за изчисленията са използвани данни на Европейския парламент, ОЛАФ, Евростат и Европейската комисия.

YouTube

Според него годишно ЕС губи 904 милиарда евро заради корупция, което включва и непреките последици като загуба на данъчни приходи и намалени чуждестранни инвестиции. Поставяйки сумата в глобален контекст, с нея ЕС би могъл да сложи край на световния глад (229 евро годишно), да помогне за елиминирането на маларията (4 милиарда евро), за осигуряване на основно образование на децата в 46 страни, където доходите са ниски или средни (22 милиарда евро), да помогне за осигуряването на безопасна вода и канализация (129 милиарда евро), да подпомогне здравеопазването в бедни страни (115 милиарда евро), да направи необходимите годишни инвестиции, за да има всеки достъп до електричество до 2030 г. (45 милиарда евро). Дори и след тези разходи ще останат 360 милиарда евро.

В България корупцията причинява 1.8 пъти по-голяма загуба, отколкото е целият бюджет за социални разходи (6.1 млрд. евро). Сумата пари, която страната губи, е повече от 360 пъти по-голяма от целия бюджет за заетост (около 31 милиона евро), три пъти по-висока от националния бюджет за здравеопазване (почти 3.7 милиарда евро) и 2.4 пъти по-голяма от разходите за възрастните хора (4.5 милиарда евро). Бюджетът на полицията (518 милиона евро) е 20 пъти по-малък от цената на корупцията, а този на пожарната (145 милиона евро) е 76 пъти по-малък. Заради корупция България губи над 6 пъти по цялата сума, харчена за образование (1.8 милиарда евро).

Парите, които годишно се губят, са достатъчни, за да бъдат дадени средни заплати на около 2.5 милиона души (повече от една трета от населението), се казва още в доклада. Ако те се разпределяха сред всички българи, то всеки би получавал 1561 евро годишно.

Ако България можеше да харчи тези пари, тя би могла да осигури над 10.5 милиарда бири, или 1472 бири ежегодно за всеки човек в страната, което значи повече от четири бири на ден. Всеки българин освен това би могъл да получи 1345 бутилки вино, което е над три бутилки на ден. Парите, загубени заради корупция, биха могли да се използват за купуването на над 15 милиарда хляба от по един килограм (2198 на човек всяка година, или над 6 кг хляб на ден).

В доклада се цитира проучване на Евростат от 2017 г., според което 48% от българите смятат, че нивото на корупцията се е влошило в предходните три години, а 27% са на мнение, че е останало непроменено. Едва 4% казват, че корупцията е намаляла. Според 83% тя е широко разпространена в страната, а според 76 на сто тя е част от бизнес културата в България.

Според доклада, ако парите, които Европа губи всяка година заради корупция, се разделяха между хората в ЕС, то всеки човек щеше да получава средно по 1772 евро на година. Дори и в държави със сравнително ниски нива на корупция като Финландия или Дания всеки гражданин би получавал годишно съответно 727 или 782 евро.

Групата на Зелените/ Европейски свободен алианс призовава ЕС и държавите членки да заемат по-активна позиция в борбата срещу корупцията, да се засили капацитетът на ОЛАФ, Европейската комисия да прави годишна оценка да антикорупционните практики в страните, да увеличи финансирането за дейности за борба с корупцията, да защитава журналистите и подаващите сигнали за корупция и да гарантира по-голяма прозрачност и контрол на начина, по който се харчат еврофондове.

На национално ниво загубите от корупцията за брутния вътрешен продукт на държавите членки варират от 15% в Румъния (38.6 милиарда евро) до 0.76% в Холандия. Преди България е единствено Румъния, а същият процент са загубите и за Гърция. Италия е първа в абсолютни числа, губейки 236.8 милиарда евро всяка година заради корупция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе