2.6 милиона лева глоба за български имитатори на „Nova Brasilia“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира две компании за имитация на опаковката на най-продаваното кафе в страната – Nova Brasilia.

В случая наистина приликата е огромна. Любопитното е, че компания без история – „Агро фуудс България“, се е опитала да копира пазарния лидер, а кафето е било произвеждано от друг познат в кафе сектора участник – производителя на Spetema „Балкам груп“. Глобата за първата фирма е минимална – едва 40 хил. лв., заради липсата на данни, а за втората компания – почти 2.6 млн. лв. пише Капитал.

Производството е образувано по искане на „Якобс Дау Егбертс БГ“ и „Якобс Дау Егбертс ОПС БГ“. Първото дружество отговаря за продажбата и маркетинга, а второто произвежда „Нова Бразилия“ във фабриката си в Костинброд. В своето искане до комисията двете компании посочват, че кафето Nova Brasilia присъства на българския пазар от 1991 г., то е „широко известно, редовно купувано и неговата опаковка и външен вид са много добре познати на потребителите“. Според данни на „Нилсън България“ Nova Brasilia е марка №1 в България и по стойност, и по обем на продажби в сегмента мляно кафе в периода 2012-2017 г., като държи повече от 50% от количествата, продадени за този период.

КЗК: Почти еднакви са

След непосредствено сравнение на опаковките на двете кафета КЗК установява „присъствието на общи фигуративни елементи, позиционирани по еднакъв начин в цялостния дизайн на опаковките“. Това е подсилено с „използване и на еднакви цветови решения, както на словните и образни елементи, така и на характерния за опаковките златист фон“. Освен това визуалното сходство е „подсилено и от идентичното местоположение на наименованията на продуктите“, от използвания сходен шрифт, еднакъв цвят и еднакво дъговидно оформяне на надписа с този на Nova Brasilia. Според комисията различията в двете опаковки са минимални и несъществени.

Регулаторът определя това като „неправомерна имитация“, която цели да създаде „обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите относно произхода и/или производителя“.

Комисията смята, че клаузата в договора не освобождава от отговорност „Балкам груп“, защото дружеството, което оперира на специфичен пазар, на практика предлага продукт, имитиращ известна на същия пазар конкурентна стока (компанията на Мекушин държи Spetema и др. – бел. ред.). Затова „Балкам груп“ „също трябва да понесе отговорност за нарушението, доколкото имитиращите продукти достигат до потребителите с активното участие и съдействие на компанията“.

Наименованието Brazil Selection е напълно идентично с марката, заявена от „Балкам груп“ за регистрация в Патентното ведомство. Това, както и присъствието върху опаковките на имитиращия продукт на отличителна маркировка и телефон на потребителя, използвани в дейността на „Балкам груп“, навежда на извода „за съгласуваност в действията на двете дружества“, заключава КЗК.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе