Еuronews: Българските работници на прага на бедността

Снимка: pixabay.com

Жертви на модата – българските текстилни работници на прага на бедността. Това е заглавието на обширен материал за България, доходите в страната ни и условията на труд в нея.

Журналистически материал на Euronews представя страната ни и нейните проблеми като част от кампания за важните теми преди предстоящите евроизбори.

YouTube

Почти сто дни преди изборите за Европейски парламент, Euronews, чрез своето предавене „Insiders “, прави серия от репортажи по някои от основните въпроси, засягащи Европа и нейните граждани. В последния епизод репортерът Ханс фон дер Брели пътува до България, за да разкаже за трудните условия на труд, пред които са изправени текстилните работници в страната. В България има най-ниската минимална работна заплата в ЕС, посочва на първо място репортажът.

„5:30 е и сме пред една от най-големите фабрики за облекло в Европа. В Бангладеш текстилните работници стачкуват за по-добро заплащане, тук в България продължават да работят, въпреки че са на изключително ниски заплати“, казва дер Брели на фона на почти маршируващи в тъмното работници, влизащи в шивашкия цех.

В 20 минутния филм е показана текстилна фабрика в Гоце Делчев. Чрез разказа на работещите там репортажът разкрива условия на труд, за които самите хора казват пред камерата, че вероятно европейците ще им се смеят че понасят всичко това, но нямат друг избор. „Закони за човешки същества или за роботи създават управляващите?“, пита риторично дамата, която показва документ за получаването от нея заплащане.

„Опитваме се да избегнем ниските заплати, но никой от чужбина не иска да дойде и да работи тук“, твърдят от мениджмънта на фабриката. Собственикът обяснява, че международните марки, които се шият в цеха не искат да плащат повече и съответно не може да бъде отговорено на исканията за по високо заплащане и по малко извънреден труд.

Освен фишовете за заплата и възможностите да се издържаш с толкова малка сума не е подминато да се покаже и „традиционното“ търкане на лотарийни талони, като последна отчаяна надежда на хората да се справят с живота, разходите и грижите за семействата си. Алтернативата и желанието за емиграция присъства в думите на почти всеки, застанал пред камерата на телевизията. Пенсионерите с тяхната 300 лева пенсия, която се равнява на 150 евро на месец също не са убегнали от разказа.

Едва ли ще видите нещо, което не сте виждали в България, защото живеете в нея, но този филм не е направен да се гледа от вас, а за всички други хората от която и да било страна в ЕС.

„Какво трябва да се промени? Пожелавам на всички млади хора, които са напуснали България, да се върнат у дома. Имам едно дете на 21 години, което живее в Германия от две години. Моята мечта е детето ми да намери добре платена работа в България, за да си осигуря приличен живот, а не в чужбина. Това искам.“ С тези думи завършва репортажът на Еuronews.

Днес премиерът Бойко Борисов се похвали във Фейсбук, че е дал интервю за Гардиън, което е хубаво. Все повече европейските медии, а чрез тях и обществата в държавите от ЕС формират мнение за България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе