Обсъдиха мерки срещу разпространение на Африканска чума по свинете

Превантивни мерки срещу появата и разпространението на Африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия на област Разград. Заседанието ръководи заместник областният управител Евгени Драганов, повод за свикването му бе констатирането на положителен резултат за заболяването в квартал Повеляново, община Девня, област Варна.
В началото на заседанието представителите на ОДБХ-Разград директорът д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов представиха досега взетите мерки на национално ниво вв връзка с установения случай. Той отново е констатиран при диво прасе, което според ветеринарните власти е потвърждение, че заразата съществува в дивата природа, а целта е да не бъде допусната при стопанствата тип „заден двор“, а чрез тях и големите животновъдни обекти, тъй като това ще се отрази на икономиката в съответния регион.

150 човека работят пряко, а още 1000 са косвено ангажирани с дейността на най-големия свинекомплекс на територията на Област Разград – „Агротайм“ЕООД-Исперих – съобщи неговият собственик Иван Иванов. Той предложи институциите за извършват по-строг контрол при проверките си в няколко аспекта – по отношение на нерегламентираните пазари за животни, на малките цехове, които преработват месо и имат възможност да го смесят с месо от диво животно. Шефът на ДЛС“Воден – Ири Хисар“ Кирил Киров съобщи, че миналата година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви прасета, той сподели един от основните проблеми при установяване на заразата – в страната има само една действаща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград обявиха, че това е променено, тъй като институтите също вече имат правомощия да изследват проби, с което лабораториите се увеличават с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат във Велико Търново.

YouTube

Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата тип „заден двор“ може да се отглеждат до 3 прасета, без свине-майки, призоваха също за бдителност ловците, които са и собственици на такива стопанства, тъй като рискът от пренасяне на заразата в такава ситуация е голям.
Всички участници в заседанието се обединиха около становището, че много важна е ролята на местната власт при прилагане на превантивните мерки срещу появата и разпространението на Африканската чума по свинете. Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент да предложи на Областния управител Гюнай Хюсмен в най-скоро време да организира среща с общинските кметове на общините в близост на „Агротайм“ – Исперих, Кубрат, Завет, Самуил и Разград, за да се уведоми чрез тях населението за превантивните мерки.
Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от Областния управител със следните мерки: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничаване достъпа до пазарите за животни; кметовете на населени места да информират ветеринарните лекари по общини и в случай, че имат информация за нерегламентирано отглеждане на прасета с цел изпълнение на Закона за ветеринарната дейност; да се засили контрола за нерегламентирано движение на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на МВР да уведомяват ОДБХ при установяване на такова; да се инспектират местата за съхранение на труповете на отстреляните диви свине и спазват стриктно мерките за биосигурност след отстрела на дива свиня.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе