Вредите от „бързите храни“

Бързо хранене. То е евтино, удобно и достъпно навсякъде.

За много хора е част от ежедневието – когато нямат време за обяд или ако бързат за някоя среща. В повечето случаи тези храни са силно преработени и съдържат големи количества въглехидрати, добавена захар, нездравословни мазнини и натрий, пише Profit.bg.

YouTube

Освен това са богати на калории. Но това е най-малкото зло. Оказва се, че когато бързото хранене започне често да замества здравословното, ефектът върху здравето е огромен.

Ето само някои от вредите, които нанася:

Нараства рискът от обезитет

Бързата храна означава много празни калории, мазнини, въглехидрати и натрий. А до какво води всичко това? Здравейте, коремни мазнини! Има опасност да се стигне дори до затлъстяване, което ви поставя в риск от развитие на хронични заболявания.

Няма да се наяждате

Според нутриционистите, многото калории във фаст фууда не означават и високо съдържание на хранителни вещества. В един момент тялото ви ще започне да търси необходимите хранителни вещества, за да функционира правилно.

Расте рискът от рак

Според изследвания, в някои храни от фаст фууд вериги са открити химикали, които се свързват с развитието на рак. Много от веригите отричат, разбира се, но лекарите от проучването са категорични, че редовната консумация може да спомогне за развитие на болестта.

По-висок риск от сърдечни проблеми

Мазнините, които обикновено се срещат в тези храни, се състоят от наситени мастни киселини. Именно те могат да повишат нивата на холестерола в кръвта, което води до по-голям риск от сърдечно-съдово заболяване.

Намалени когнитивни функции

Беконът, бургерите, пържените храни и млечните шейкове често са с високо съдържание на наситени мазнини. Известно е, че те могат да окажат отрицателно влияние не само върху сърцето, но и върху мозъчната функция и паметта.

Констипация

Диетичните фибри (които обикновено се срещат в зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена) играят важна роля за храносмилателната система.

Фибрите помагат за правилното функциониране на храносмилателния тракт и улесняват изхвърлянето на отпадъците от тялото. Те обаче липсват в бързата храна, което е предпоставка за констипация и затруднено храносмилане.

Поява на акне

Не само шоколадът е виновен за образуването на акне. Бързото хранене е не по-малко вредно, а редовната консумация дори може да повлияе на цялостния вид на кожата.

Подуване

Някои храни естествено съдържат по-големи количества натрий, но на много хранителни продукти и се добавя такъв. Някои от тези добавки са мононатриев глутамат (MSG), натриев нитрит, натриев захарин, натриев бикарбонат и натриев бензоат, които се използват като ароматизатори или консерванти.

Възрастните трябва да консумират не повече от 2300 милиграма натрий дневно. Едно бързо хранене може да надвиши многократно тези стойности, а твърде много натрий кара тялото ви да задържа вода, което ви кара да се чувствате подути и подпухнали.

Влияе на бъбреците

Натрият може да допринесе за високото кръвно налягане и да затормози работата на бъбреците. Освен това излишъкът му също може да увеличи риска от камъни и бъбречни заболявания, според Харвардското медицинско училище.

И на зъбите

Редовният прием на газирани подсладени напитки увеличава количеството киселина в устата, което води до по-лесно разваляне на зъбите и кариеси.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе