Старите GPS уреди няма да работят от Април 2019

Ако имате GPS уред, който е по-стар от 10 години, пригответе се за проблеми на 6 април.

Тогава тези апарати, които отброяват седмиците от 1999 година, ще излязат от строя, пише 24 часа.

YouTube

Подобен проблем имаха вече някои уреди през 2000 година. Те или не можеха да намерят координатите, или ги изчисляваха погрешно.

Причина за очаквания технически срив е нулирането на броенето. Старите GPS уреди, които са произведени преди 10 до 15 години и не са получавали фирмено актуализиране от тогава, ще достигнат предела си на отброяване на седмици – 1023.

Проблемът се дължи на това, че системата за глобално позициониране използва GPS време, за да определи местоположението, което пък се определя от “изчислената средна стойност на GPS сателитите и часовниците на наземните станции”. На 6 април тази година GPS ще рестартира времето, което може да накара някои стари устройства да върнат часовниците си до 1980 или 1999 г., което ще доведе до неточни резултати от навигацията.

Защо е така? GPS времето използва 10-битов двоичен параметър за една седмица, което означава, че може да брои само до 1023 (което е приблизително 20 години) и след това се нулира.

Първата GPS седмица започна на 6 януари 1980 година, и достигна първия си т. нар. Week-Rollover (превъртане на седмиците) на 21 август 1999 година. Следващият е на 6 април.

Новите GPS приемници могат лесно да се справят с нулирането, но ако имате старо устройство, като например автомобилна система, то може да не работи правилно след промяната, ако не обновите софтуера. Ако обаче актуализацията не е предоставена от производителя, устройството може да стане безполезно.

Тъй като повечето хора ползват джипиесите на смартфоните си, едва ли ще се наложи да купуват нови уреди за автомобилите си.

Проблемът е по-скоро за транспорта и бизнеса в различни държави, които използват GPS. Министерството на енергетиката на САЩ предупреди, че може да има срив в преноса и разпределението на електроенергия, ако компаниите не предприемат необходимите мерки. Подобен проблем имаше през 2000 година в Гамбия, която остана без ток, а някои жители получиха огромни сметки.

Тъй като GPS сигналът в бъдеще ще получи нова структура и новият тип съобщения CNAV и MNAV ще използват 13-битов параметър, следващото превъртане ще е чак след 8192 седмици.

САЩ разрешават GPS за цивилни цели, след като руски изтребител сваля самолет с 269 пътници

Глобална система за позициониране (на английски: Global Positioning System), или GPS, е името на спътникова радионавигационна система за определяне на положението, скоростта и времето с точност до 1 наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземна орбита в реално време. Американските военни наричат системата NAVSTAR GPS – Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System.

Системата се състои от минимум 24 спътника, разположени на 6 орбити на височина около 20 000 километра и наземен контролен център с наблюдателни станции, разположени в различни точки на Земята. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито координати търсим, до група спътници, чиито координати са точно определени и известни. Разстоянието се пресмята на базата на времето за разпространение на радиосигнала от спътника до потребителя.

Глобалната система за позициониране е проектирана и контролирана от Министерството на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки. Поддръжката на системата струва около 400 млн. долара годишно, включително разходите по подмяна на остаряващите спътници. Първият от 24-те спътника, които формират сегашната GPS групировка (Block II), е изведен в орбита на 14 февруари 1989 г. Последният изстрелян до момента спътник е 52-и по ред от създаването на системата през 1978 г. и е изведен в орбита на 6 ноември 2004 година с помощта на ракетата Delta II.

Идеята за създаване на спътникова радионавигационна система се ражда още в края на 50-те години, когато е изстрелян първият изкуствен спътник от СССР. Група американски учени, водени от Ричард Кершнер, наблюдават сигналите, излъчени от “Спутник”, и откриват, че поради ефекта на Доплер честотата на излъчения сигнал е по-висока при приближаване на спътника и по-ниска при отдалечаване. Те открили, че ако знаят точната си позиция на Земята, могат да намерят положението на спътника и обратното, ако знаят положението на спътника, могат да открият своята собствена позиция.

До реализирането на тази идея обаче минават около 20 години. Първият тестов спътник е изведен в орбита на 14 юли 1974 г., а на 22 февруари 1978 г. е изстрелян и първият операционен спътник от бъдещата система. В периода между 1978 и 1980 г. броят на спътниците достига 6, а датата 6 януари 1980 е началото на времето, използвано в GPS. Последният от 24-те спътника, необходими за пълно покритие на земното кълбо, е изведен в орбита в края на 1993 г. и системата е преминала в пълна готовност на 17 януари 1994 г.

Първоначално GPS е бил планиран като военен проект. През 1983 г. поради навигационна грешка южнокорейски граждански самолет с 269 души на борда навлиза в съветското въздушно пространство и е свален от руски изтребител. Предвид трагедията, която е можело да бъде избегната, президентът на САЩ разрешава използването на системата за граждански цели. През 1999 г. вицепрезидентът на САЩ Ал Гор обявява плановете на Белия дом за увеличаване на точността на GPS за цивилни нужди чрез премахване на процеса на избирателен достъп и използване на допълнителни честоти. Методът на избирателен достъп е отменен през 2000 г., а използването на допълнителни честоти е част от процеса на модернизация на GPS.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе