Доброволческа акция за изграждане на интерактивно капанско село в ОУ „Тургенев“

Първата доброволческа кампания за изграждане на интерактивно капанско село в Основното училище „Иван Сергеевич Тургенев” в Разград като забавна атракция с учебно-възпитателни функции, популяризираща традициите и обичаите на местната етнографска група „капанци“ стартира на 1.05 – Ден на труда. След организираният форум от Милена Орешкова – директор на училището, на тема: „Училището-възпитание в традиции и ценности“, който популяризира оригиналният проект и насочи вниманието на  обществеността – стартира и първата акция „Направи си сам“.

YouTube

В дворът на учебното заведение се събраха родители, ученици и учители въоръжени с мотики, садилки, тесли, лопати и други оръдия на труда.

Основната задача днес, беше да се обработи земята, за да се обособят две градини – зеленчукова и цветна. Със сигурност работата щеше да бъде тежка, ако в кампанията не се включиха футболистите от ПФК „Лудогорец“ – Светослав Дяков, Димо Бакалов и Пламен Илиев, заедно с техните семейства. Водени от изпълнителният директор на клуба – Ангел Петричев, който е председател на Общественият съвет на училището, всички участваха в засаждането на цветя, зеленчуци и подправки. Атракция си останаха козичките, придаващи автентично настроение на всички доброволци. Със задоволство децата установиха, че освен да ритат добре, футболистите се справят успешно и с мотиката.

Освен родителите, които донесоха разсад, дарител на кампанията беше и Божинел Христов – управител на озеленителен център „Агроспектър`2000“ ООД и общински съветник.

Предстои изграждането на работилници, ферма, зеленчукова градина и кътове за детски събори, забавления и игри. Проектът цели съхранение на традиции, обичаи и ритуали при обучението и възпитанието на учениците, изграждане на знания и умения в среда, която да сближава децата с националните ценности и добродетели и придобиване на творчески умения чрез забавления и игри, формиране на екипност и общност.

Идеята е кампанията да продължи със следващи инициативи за изграждане на доброволчески нагласи в общността и обособяване на селището, неговото оборудване и популяризиране чрез дарителски акции за събиране на запазени автентични оръдия на бита и труда, мебели, носии и други необходими материали.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе