КЗК разкри картел от фирми по програмата за саниране

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи след проверка, че над 30 компании участват в картел, целящ облагодетелстване от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В съобщение на сайта си антимонополната комисия уточнява, че е направила разследване по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров.

YouTube

Той е изпратил на КЗК информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за разпределяне на обектите, които се санират по програмата. Последвали са внезапни проверки в офисите на три от проверените фирми – „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети са били копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност.

От събраните доказателства КЗК е установила като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев.

„Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите участват в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки“, пише в съобщението до медиите.

КЗК твърди, че са извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, представляващи „забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“.

Констатция за участие в картелно споразумение е направена за общо 33 фирми – „Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД, „Ивалс – Дренски“ ЕООД, „Ди Ви Консулт БГ“ ООД, „Трансконсулт – БГ“ ООД, „Полисструктор“ ЕООД, „Енерджи Про ДМ“ ЕООД, „ЗС Консултпроект“ ЕООД, „Инфра консулт груп“ ООД, „Графити“ ООД, „Енергийна ефективност“ ООД, „Супервайзер“ ЕООД, „Енерджи Ефект“ ЕАД, „ЕП Консулт“ ЕООД, „СМ Контрол“ ООД, „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, „Корект Консултинг“ ООД, „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД, „ЛЕСС“ ЕООД, „Йода“ ООД, „Контрол-Инвест“ ЕООД, „Микс Инженер Консулт“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Тракия Гарант“ АД, ЕТ „Билдбой – Емил Бойчев“, „Софена“ ЕООД, „Д – Консулт“ ООД, „Ефектива“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД, „Геоарх“ ЕООД, „Вигора“ ЕООД, „Степ“ ЕООД и „Архкон Проект“ ЕООД.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе