Безопасност на пътя в началото на новата учебна година

Лятната ваканция е към своя край. Скоро ще бие първият звънец и ще напълни дворовете на учебните заведения. С началото на новата учебна година, уличното движение около училищните сгради става   все по-натоварено и динамично. С това нарастват и опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши. В последните години зачестява броя на пострадалите деца на пътното платно в близост до  училището. Има пострадали деца и на пешеходните пътеки. Причините са от различен характер: несъобразена скорост, ниска квалификация на една част от водачите, несъобразяването с климатичните условия,  проявена  импулсивност  на децата-внезапно да скочат на уличното платно без да се огледат, невнимание от страна на всички участници в движението и др.  са сред най-честите причини, които оформят често сложна пътна обстановка. Често в ежедневието си децата подценяват опасността от пътно-транспортни произшествия. Мнозина смятат спазването на правилата за движение за маловажно и ненужно.   Мислят, си , че не биха били застрашени. За децата са характерни импулсивните реакции и малката съсредоточеност, което води до неочаквани и изненадващи действия на пътя. Те не осъзнават опасностите, когато са в близост до пътното платно и често изскачат внезапно пред превозните средства.

Грижа на всеки родител и значим възрастен е постоянно да припомня  и напомня на детето някои основни правила обезпечаващи сигурността им на пътя, както по време на ваканцията така и преди началото на учебната година.  Нека не забравяме, че в природата на детето е неговата нетърпеливост, недостатъчно внимание, неопитност, припряност и др.  Ето защо грижа на всеки един от водачите на моторно превозно средство е да бъде по- бдителен, с повишено внимание, да пази както своя живот, така и този на другите, да бъде толерантен на пътя към всички участници в движението. 

YouTube

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. С цел намаляване броя на пътните инциденти с деца, не е излишно да си припомним някои основни правила, които трябва да спазват  децата  –  да пресичат на безопасни места, като пешеходни пътеки тип “зебра”;  да ползват подлези,   надлези  там,  където има. Велосипедът, скейтбордът, ролерите и скутерите (тротинетки) които ползват по-големите ученици, трябва да знаят, че не са  съвсем безопасни – да знаят как да ги управляват на пътното платно, за да не предизвикват инциденти с останалите участници и да застрашат както своя живот  и този на другите.   
Водачите  на МПС трябва  да са с обострено внимание винаги, когато преминават покрай училищни сгради  и
 задължително  трябва да  намалят скоростта и да  бъдат подготвени за евентуално   тичешком излязло на пътя дете.
 Водачите задължително трябва да  преминават с по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки.  Трябва да имат готовност да помогнат на дете, което се колебае  да пресече, като спрат и да подадат  знак с ръка, за да може детето да пресече спокойно.
 Често шофьорите  застигат деца на велосипеди, които се движат на групи или управляващи мотопеди без предпазни каски. Това налага намаляване на скоростта значително, внимателно заобикаляне и спазвате възможно най-голяма дистанция, тъй като при една неправилна и необмислена маневра може да бъде застрашен живота на повече от един участник в движението.
 
Разговорите с децата за опасностите на пътя е най-успешната първа превантивна стъпка. Да се насочи вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече,  когато платното е напълно свободно. Да се водят разговори  как да се  пресича на кръстовища, които се регулират със светофар, на кои места е най-безопасно за игра, да познават най-късия и безопасен път от дома до училището и т.н.

През първите месеци на новата учебна година се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна полиция и полицейските инспектори на местата с повишена опасност за възникване на  ПТП с деца и юноши.  Извършват се  проверки за използването на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, които често са непълнолетни. Пътни полицаи участват в съвместни инициативи на държавни, частни и обществени организации свързани с ангажирането на деца и юноши по изучаване и спазване на правилата за безопасно движение.  Превенцията е най-евтиният и ефикасен метод, който трябва да се използва ежедневно и от родители и от специалисти, които се грижат за безопасността и благополучието на децата.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе