Празникът на тиквата и дюлята откри и „ЗД Европа“ за деца

Както вече съобщихме, Кубратското село Юпер празнува своя Празник на тиквата и дюлята днес.

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на Празника на тиквата и дюлята в село Юпер и откри Детския празник „3Д Европа”, който бе част от вече традиционното за селото събитие.

YouTube

Празникът на тиквата и дюлята „Тиквендюл” се провежда за трети път в кубратското село, организира го НЧ”Напредък 1915”. Тази година в него участваха самодейци от 10 читалищни състава и пенсионерски клуба от областите Разград, Русе и Силистра.

Докато самодейците представяха фолклорните си изпълнения, а жури оценяваше кулинарните им умения за ястия, приготвени с тиква или дюля, за децата бе организиран детски празник „3Д Европа”.

15 деца от селата Юпер и Звънарци на възраст от 1 до 7 клас участваха в сглобяването на 5 пъзела на европейски забележителности. Когато бяха готови, ги подредиха на голяма карта на Европа заедно с част от пъзелите, сглобени по време на детския празник на областно ниво в Разград през юни. Получиха награди за участието си, а също и за включването във викторина, свързана с темата на празника. От отговорите на въпросите присъстващите на празника научиха, че България е най-големият производител на тикви в ЕС, а след нея се нареждат: Испания, Франция, Румъния, Германия и Португалия.

След финала на детския празник „3Д Европа”, който бе събитие, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, победителите в кулинарния конкурс в 10 категории също получиха награди.

Гости на празниците в Юпер бяха още: народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, кметът на Юпер Петър Петров, общинският съветник в Общински съвет-Кубрат Меглена Маркова, началник отдел в Община Кубрат Здравко Вутов, Даниела Петрова – старши експерт в РЕКИЦ”Читалища”.

Събитието приключи с дегустация на тиквените и дюлеви изкушения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе