4 храни, които балансират хормоните

Храненето оказва огромно влияние върху състоянието на организма ни и върху нашето здраве – факт, който несъмнено сте чували.

В този ред на мисли, ако страдате от хормонален дисбаланс, трябва да се откажете от рафинираната захар, алкохола и трансмазнините.

YouTube

А какво трябва да ядете, за да балансирате хормоните си? Вижте в следващите редове:

Ядки

Те имат високо съдържание на омега-3 киселини, които участват в устройството на клетъчните стени и в синтеза на стероидните и половите хормони.

Горски плодове

Малините, боровинките и къпините са с ниско съдържание на въглехидрати и помагат за регулиране на кръвната захар, което от своя страна спомага да се стопира свръхсекрецията на хормоните.

Куркума

Тази подправка подпомага работата на черния дроб, който е органът, отговорен за синтеза и активирането на определени хормони.

Освен това куркумата стопира прекомерното производство на инсулин, което също е фактор, спомагащ за хормоналния баланс. Куркумата също така облекчава ПМС симптомите, нормализира хормоните и подобрява благосъстоянието по време на менопаузата.

Овесени ядки

Овесът не случайно е известен като много полезен продукт. Ето че и за хормоналния баланс може да помогне. Различните богати на фибри каши като елда, жито и просо засилват циркулацията на кръвта и спомагат за изхвърлянето на излишния естроген.

Източник: woman.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе