Национална седмица на четенето в ОУ „Никола Икономов“

През изминалата Национална седмица на четенето учениците от ОУ „Никола Икономов“ в Разград участваха в разнообразни, забавни и полезни инициативи, целящи усъвършенстването на четивната им техника и засилващи интереса им към художествената литература.

Гости на първокласниците бяха ученици от петите класове. Те четоха приказки на малките, а в някои от класовете представиха и драматизации. На децата от 1 „а“ клас гостуваха техните по-големи приятели от 5 „а“ клас, бивши ученици на класния им ръководител г-жа Красимира Войнова. Творби от „Приказки по телефона“ на Джани Родари бяха чути по време на часа. На срещата присъстваха новият класен ръководител на 5 „a“ клас г-жа Татяна Борисова и ресурсният учител г-жа Валентина Стилиянова. Първолаците пък четоха на гостите текстове от читанките си.

YouTube

По инициатива на класните ръководители, през Седмицата на четенето учениците от първите класове си направиха и библиотеки в класните стая с донесените от тях детски книжки. Проведоха състезание по краснопис „Аз пиша вярно и красиво“. Нарисуваха илюстрации по текстове от изучени литературни творби.

Интересна и полезна беше инициативата на второкласниците да си разменят прочетени вече от тях книги. Те организираха също конкурс за най-добре преразказана басня, проведоха и състезание за най-добър четец. С драматизация на приказката „Пепеляшка“ на Шарл Перо учениците от 6 „б“ клас гостуваха на по-малките ученици от 2 „б“ клас.

Активно беше и участието на четвъртокласниците в Националната седмица на четеното. Те четоха щафетно откъси от любими художествени творби, нарисуваха илюстрации по изучени литературни произведения. Участваха активно и в надпреварата за най-добър четец и разказвач в състезанието „Чета и разбирам“, както и в конкурса „Мистър и Мис правопис“.

Петокласниците, под ръководството на своите класни ръководители и на преподавателката по български език и литература Веселина Цветкова, участваха в Маратона на четенето в училищната библиотека, подредиха изложба „Страничка от моята любима книга“, след което подариха на училищната библиотека любими свои детски книги. Седмокласниците писаха есета, които бяха оценени от техния преподавател по БЕЛ.

Националната седмица на четенето завърши с две вълнуващи събития: карнавалът „Приказни герои“, в който участваха ученици от начален етап, и предколедното тържество в Детски отдел на РБ „Проф. Боян Пенев“-Разград, организирано съвместно с ЦДГ „Зорница“, с присъствие на деца от подготвителните групи.

Националната седмица на четенето в ОУ „Никола Икономов“ премина под надслова „Книгата – извор на знания и мъдрост и верен приятел на децата“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе