Проведе се обучение-семинар във връзка с биосигурност и дезинфекция срещу Африканската чума по свинете

Днес, 17 януари, Областния управител на Област Разград Гюнай Хюсмен откри обучение-семинар, което се проведе в Хотел „Вила Дела Роза“ в гр. Разград, във връзка с биосигурност и дезинфекция по отношение на заболяването „Африканска чума по свинете“ – едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине, поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина.
Обучението се организира от Областна дирекция по безопасност на храните в гр. Разград, под патронажа на Областния управител на Област Разград.

YouTube

Присъстваха директорът на ОДБХ – Разград д-р Илиян Драмалиев и служители на дирекцията, зам. директорът на СЦДП ДП Габрово д-р Валентин Василев, директорите на ТП ДГС „Сеслав“ и „Воден-Ири Хисар“, директорът на Областно пътно управление в Разград инж. Людмил Янев, председателите на ловно-рибарските сдружения в Кубрат, Исперих и Завет, специалистът по лова в ЛРС „Сокол“ – Разград инж. Людмил Лилов, представители на общините, собственици на животновъдни обекти и други заинтересовани страни.
Д-р Драмалиев благодари на Областния управител за активната работа на Постоянната областна епизоотична комисия на област Разград в борбата с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на областта.

Целта на семинара е да се повиши информираността на представителите на свиневъдния сектор в областта и обществеността по отношение на болестта Африканска чума по свинете, епизоотичната обстановка в България и Европа, мерките за преодоляването й, биосигурността в свиневъдните обекти, стратегиите за превенция и справяне със заболяването, осъществяването на контрол и практиките в подобни случаи в други страни членки на ЕС.

Лектор на обучението беше ас. д-р Георги Желев – преподавател в Тракийски университет – Стара Загора, секция „Епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина“, който е с богат практически опит по въвеждане и контрол на мерки за биосигурност в големи животновъдни обекти в страната.

Д-р Желев запозна присъстващите с критични моменти, грешки и пропуски в изпълнение на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, като даде редица конкретни примери и ценни съвети. Дадени бяха конкретни препоръки как да се дезинфекцират транспортните средства, които влизат и излизат от животновъдните обекти, облеклото, обувките и ръцете на шофьорите и на работниците. Лекторът посочи още, че пробивите в биосигурността може да се дължат на използване на неефективни дезинфектанти или на неправилно използване на ефективни дезинфектанти. Той подчерта, че особено важен е човешкият фактор за стриктно спазване на мерките по безопасност.

Проведе се и задълбочена дискусия, като лекторът отговори на много въпроси на присъстващите.

Д-р Желев беше категоричен, че единственият начин да се справим със заболяването е именно да гарантираме биосигурността така, че да предотвратим неговото разпространение.

„Умните хора се учат от чуждите грешки“, каза в заключение лекторът и призова собствениците на животновъдни обекти за въвеждане на дисциплина и контрол, по отношение на биосигурността и мотивиране на работниците им стриктно да спазват правилата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе