Президентът Румен Радев и две чуждестранни делегации гостуват на Разград за Празника на града 28 януари

Снимка: Данче Бозаджиева

Президентът на Република България Румен Радев и две чуждестранни делегации от градове-побратими ще посетят Разград за Празника на града 28 януари.

Държавният глава ще приветства жителите на града на площадното тържество на 28 януари от 17,00 ч. на площад „Възраждане“. На събитието ще бъдат и заместник-кметът на град Орел, Русия, Юрий Студенников, както и тричленна делегация от румънския град Слобозия, водена от кмета Адриан-Николае Мочиону.

YouTube

Чуждестранно присъствие ще има и на още едно събитие от програмата за Деня на Разград – откриването на изложбата на Регионалния исторически музей-Варна „Аргонавтите на Свободата – Гарибалди и българите“. Експонатите ще бъдат подредени в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, ще ги представи в 16,00 ч. на 27 януари  Почетният консул на Италия за района на Русе, Варна, Шумен и Бургас Антонио Таркуинио. Изложбата представя делото на Джузепе Гарибалди и влиянието му върху българите през 19-ти век. Сред най-интересните експонати са:  знамето на един от полковете, предвождани от Гарибалди, снимка с автограф на Гарибалди, снимки на българи-гарибалдийци и други артефакти.

Сред събитията, посветени на Деня на Разград, които се радват на най-масово участие е крос „Освобождение“, който ще се проведе утре, 24 януари. 56-тото му издание ще стартира в 14,00 ч. от площад „Възраждане“. В него заявка за участие е подала 8-годишна състезателка по лека атлетика от Варна. Участниците в състезанието са разпределени в 8 възрастови групи, медали и предметни награди получават класираните до трето място, а само предметни награди – до 6-то място. Кросът се организира от Община Разград и Регионалното управление на образованието.

В събота има още три спортни събития, посветени на Деня на Разград. В 9,30 ч. от Автогара Разград тръгва туристическия поход, организиран от ТД“Буйна кръв“ с маршрут – Побит камък – Топчии – Просторно. В същия час започва и открития индивидуален турнир по тенис на маса „Освобождение“ в ОУ“Никола Икономов“. Пак същият час е начален и за баскетболен турнир за момичета и момчета от 1 до 7 клас, организиран в спортна зала „Лудогорец“ от баскетболен клуб „Вълци“.

В 13,30 ч. на 25 януари рокерите от двата мото клуба в Разград „Луддогорски братя“ и „Night Riders“ („Нощни ездачи“) започват шествие от площад „Възраждане“ с мотори и коли под надслов „Освобождението на Разград – по следите на Паметта“. Крайната точка на похода са двата паметника в село Езерче, където се е провела най-голямата битка в района по време на Руско-турската Освободителна война.

На 27 януари в 10,00 ч. във фоайето на 11 етаж на Община Разград ще бъде открита изложба от ученически фотографии, участвали в конкурса „Разград – уловени мигове“. 90 са участниците в конкурса, те са представители на 17 образователни институции от Община Разград и съседни общини.

Непосредствено след откриването на изложбата – в 11,00 ч. – започва тържествената сесия на Общински съвет-Разград. На нея ще бъде обсъдена докладната на Кмета Денчо Бояджиев за удостояването на четирима наши съграждани със званието „Почетен гражданин на Разград“. Това са: президентът на ПФК“Лудогорец 1945“ Александър Александров, проф. д-р по органична химия и бивш директор на Филиал Разград към Русенски Университет „Ангел Кънчев“ Нейко Стоянов, възрожденецът Никола Икономов(посмъртно) и анестезиологът и председател на Областния съвет на БЧК-Разград д-р Мария Пеева.

Отличията „Почетен гражданин на Разград“ ще бъдат връчени същия ден вечерта от 18,30 ч. на церемония в Общинския културен център, след което започва празничният концерт „Среща край Момина чешма“. Негов режисьор е Румян Занев, в концерта участват: Фолклорен танцов ансамбъл „Абритус“ при НЧ“Бузлуджа 2010“, Танцово студио “Калина-Рада“, ДТШ„Хорце“ при ЦПЛР Център за работа с деца, Клуб по танци „Капанци“, Средношколска танцова формация към НЧ“Напредък 1901” град Разград, Градски Мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца, Вокална група „Въртележка“ към Музикална школа „Илия Бърнев“, Текин Зекериев от класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца, Силвия Симеонова – солистка на Капански ансамбъл.

Празничният 28 януари започва с водосвет, посветен на Деня на Разград и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци. Ще бъде отслужена от 9,00 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“. В 10,00 ч. във фоайето на Общински културен център започва детското парти за децата, родени на 28 януари, които са кръщелници на Кмета. Родените на тази дата са 28, а заедно с тях празнуват и две тройки близнаци.

В 13,00 ч. от площад „Възраждане“ започва почетната обиколка на Разград от рокерските клубове.

В 16,30 ч. от Синдикалния дом тръгва шествие, което ще бъде водено от наследници на поборници. Милен Бенков заедно с 12-годишнта си дъщеря Даяна ще носи националното знаме, а Живко Жечев – реплика са Самарското знаме. Знамето на 19-ти Пехотен полк ще носят ученици от ПТГ“Шандор Петьофи“, а Почетният гражданин на Разград Румян Занев ще носи знамето на Разград. Начело на шествието ще са и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които ще носят реплики на икони на Св. Георги, Св. Димитър и Св. Александър Невски. Полковите икони ще бъдат експонирани в Мавзолея-костница.

След пристигането на шествието на площад „Възраждане“ започна площадното тържество и ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница. Тържеството ще завърши със заря.

Община Разград кани жителите и гостите на Разград да присъстват на тържествените мероприятия, посветени на Празника на града!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе