МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Китай

Снимка: BBC.com

Във връзка с актуалната ситуация с развитието на епидемията коронавирус 2019-nCoV, от днес, 01 февруари 2020 г. Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4:  Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

„Препоръчваме настоятелно на всички български граждани, не само на територията на България, но и където и да се намират, да не пътуват в Китай“, заяви пред медии вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща при министър-председателя Бойко Борисов във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България. На срещата присъстваха още министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Младен Маринов.

YouTube

Световната здравна организация оценява риска от новия коронавирус като „много висок“ за Китай, а на регионално и международно ниво като „висок“.

На 30 януари 2020 г. по препоръка на Комитета за извънредни ситуации, генералният директор на СЗО, д-р Тедрос Гебрейезус е декларирал, че избухването на епидемията на коронавирус 2019-nCoV представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение.

Трима български граждани към момента са заявили, че искат да напуснат град Ухан в Китай. Един от тях е с двойно, включително германско гражданство, и вече е излетял за Германия като ще остане там в 14 -дневна карантина.

Другите двама български граждани се очаква да излетят от Ухан късно тази вечер българско време на борда на френски самолет в рамките на общоевропейска операция. В момента двамата български граждани вече са на територията на Генералното консулство на Франция в Ухан в очакване на полета. По план самолетът ще кацне в Южна Франция в неделя. Създадена е организация българските граждани веднага след това да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия и ще останат във ВМА под карантина. В случай, че са показали признаци за заболяване на борда на самолета на път за Франция, ще останат под карантина във Франция.

„Искам да благодаря на нашите служители от посолството ни в Пекин за това, че оказват огромно съдействие на българските граждани. Благодаря и на китайските власти, с които сме в постоянна връзка, за това, че взимат всички мерки за ограничаване разпространението на този вирус“, подчерта Екатерина Захариева.

Последните данни на СЗО от 31 януари, 2020 г. сочат за 9826 потвърдени случая на заразяване с коронавирус 2019-nCoV в световен мащаб, от които 9720 – в Китай. Броят на случаите с подозрение за заразяване с вируса в страната са 15 238, тежкоболните са 1527, а смъртните случаи до момента – 213. Извън Китай, СЗО съобщава за 106 потвърдени случая в 19 страни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе