Областен кризисен щаб за борба с коронавируса е сформиран в Разград

Заместник областният управител Нурие Црънгалова присъства днес на заседание на Областния консултативен съвет по здравеопазване и сформирания, съгласно заповед от № РД-02-14/26.02.2020 г. на зам. директора на РЗИ – Разград д-р Анатолий Стойнов, Областен кризисен щаб за борба с коронавирус.

Д-р Стойнов обяви, че заповедта е изготвена, във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве на заболяването COVID 19 /инфекционно заболяване причинено от коронавирус/ и предприемане на действия за превенция разпространението му в България.
Съгласно заповедта, членове на областния щаб са Заместник областният управител Нурие Црънгалова, директорите на ОД МВР, ТД „НС“, РЗОК, ЦСМП, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, „МБАЛ – Исперих“ ЕООД и МБАЛ – Кубрат“ ЕООД. Председател е д-р Стойнов, а зам. председател – д-р Рени Кирякова.
Във връзка с публикации на някои медии, че на 26 февруари се е провела среща при Областния управител на Кризисния щаб за борба с коронавирус, д-р Стойнов уточни, че по инициатива на Областния управител се е провела работна среща, за да бъде той информиран за проведената такава в София, във връзка с коронавируса. „Областният щаб за борба с коронавируса, който ще бъде събран при необходимост, е в тази заповед от 26 февруари – № РД-02-14/26.02.2020 г. Взаимодействахме си с Областния управител, за да изготвим именно заповедта за сформиране на Областен кризистен щаб за борба с коронавируса“, уточни още д-р Стойнов.

YouTube

По време на заседанието бяха обсъдени мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус, както и бяха запознати присъстващите с актуални данни на епидемичната обстановка по отношение на новия коронавирус (COVID – 19).

От РЗИ информираха за получените от МЗ указания и конкретни инструкции за реакция при наличие на случаи на коронавирус, с които са запознати лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, общопрактикуващите лекари, ЦСМП.

Директорът на болницата в Кубрат д-р Мичева сподели, че огромен проблем за лекарите не само в болницата, но и за общопрактикуващите лекари, е липсата на защитни средства. Заместник директорът на РЗИ информира, че на територията на страната няма случаи на заболели от коронавирус, но вече е сформиран Национален кризистен щаб, който ще реагира при нужда и ще помогне на всеки с каквото трябва.

На населението се препоръчва при завръщане от район с наличие на коронавирус и/или съмнение за заболяване консултирането с личните лекари да се извършва само по телефона; да се ограничи пътуването към държави с доказано наличие на коронавируса; да се избягва организиране на масови мероприятия и събития, свързани с посещение на много хора; да се спазва респираторния етикет и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе