Над 150 души се включиха в първото виртуално-реално състезание по бягане в България

Над 150 души участваха в първото виртуално-реално състезание по бягане в условията на извънредно положение в България. В събота всеки от записалите се тича 5 километра по маршрут в своето населено място, след което изпрати резултата на организаторите от клуб “Зелена стъпка”, които обработиха класирането и го публикуваха в неделя.

YouTube

В бягането, наречено Виртуален великденски крос, взеха участие хора от всички възрасти и от цялата страна и дори българи от чужбина. Предимството на този формат бе, че за разлика от традиционните състезания, могат да се включат хора от всякъде, без да е необходимо да се придвижват. Така участниците бягаха в София, Варна, Пловдив, Русе, но и в по-малки населени места като Шабла, Велики Преслав, Ахелой, с. Марково, с. Оброчище и др. Включиха се и бягащи в Страсбург, Брюксел, Виена, Бристол, Принстън, Букурещ.

Най-бърз беше 20-годишният Владислав Михайлов, който бе избрал да тича покрай новия булевард “Васил Левски” във Варна – той завърши за 16:51 минути. На второ място се класира Росен Тодоров (Дзвера), на 26 години, който завърши своето бягане край р. Дунав в Русе за 17 минути и 17 секунди. Трети е 50-годишният Веселин Цочев, който завърши за 18:07 минути бягането си по софийските улици.

При жените най-добро време даде участничка на 12 години – Памела Ени от София (21:39 минути). На по-малко от минута от нея (22:09) завърши 20-годишната Полина Фотева от Дупница, а Стела Петкова на 39 години от София е трета с 23:17.

Всички участници бяха задължени да спазват противоепидемичните мерки – да бягат сами или най-много с още един член на домакинството, да носят маски и да не навлизат в парковете, които все още бяха забранени към момента на състезанието.

Това принуди бегачите да подходят с въображение и да си намерят подходящи трасета за предизвикателството. Въпреки ограниченията, повечето участници останаха доволни. Коментарите им звучат така:

Доста яко беше. Аз бягах, където редовно ходя да бягам нищо различно освен това, че този път беше със състезателен характер и се насилих колкото можах. Доволна съм много от днес.

Чудесна инициатива обхванала стотици спортуващи от България, а и не само. Гледам има такива и от Франция, Румъния. Иначе аз се раздвижих в покрайнините на Велики Преслав, като трасето ми беше съчетание от леки баирчета нагоре и надолу!

Аз избрах маршрут край Шабла в посока морето, в който началната точка съвпадаше с крайната (отиване и връщане) – въобще… Треперих им на правилата, да не се самодисквалифицирам случайно… Бягах изцяло извън населени места по пуст асфалтов път…

Ние с Георги тичахме заедно отбелязахме рождения му ден с това бягане. Избягахме 22 км за 2:05 ч или 5 обиколки на резиденция Бояна. Беше страхотно! Благодаря ви за предизвикателството.

Улицата, която избрах е спасителна за хората, които спортуват редовно. бях със сина ми и всички ни поздравяваха. мислех за всички вас, с които се срещаме по събития, за приятелствата създавани по трасетата и за споделянето на общата ни лудост. Обичам Ви “Зелена стъпка” и благодаря!

“Маршрутът ми беше във вилната зона на Варна. Най-хубавото място за бягане – зеленина, чист въздух и гледка към морето!”

“Как да кажа? Не спах от вълнение цяла нощ, закачих си номера с кеф, липсваше ми само, че няма по-бързи бегачи да се стремя да бягам по-бързо и аз. Благодаря.”

Бягането имаше и благотворителна цел. Участието бе безплатно, но всеки можеше да направи дарение за фонда “Обединени срещу Covid-19”, който подпомага хора и организации на първа линия. Събраните до момента средства от това бягане надвишават 1400 лева, но може да нараснат, тъй като организаторите ще приемат дарения за тази кауза до понеделник, включително.

Всеки може да дари на: paypal.me/GreenFootRazgrad или на:

IBAN BG05CREX92601061398101

CREXBGSF

Tokuda Bank

Получател: СНЦ „Зелена стъпка“

Основание: дарение за Обединени срещу COVID-19

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе