Кметът Денчо Бояджиев връчи отличия на 18 разградчани с принос за развитието на образованието и културата

18 жители на Община Разград с принос за развитието на образованието и културата на региона получиха заслужени отличия на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това стана на две кратки и съобразени с противоепидемичните мерки, включени в заповедите на Министъра на здравеопазването, събития.

YouTube

„Върви, народе възродени” прозвуча в началото на тържеството на площад „Възраждане” до паметника на учениците на Св. Св. Кирил и Методий. Акапелното изпълнение на Химна на Кирил и Методий бе на председателя на Постоянната комисия по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в Общински съвет-Разград и почетен гражданин на Разград Свилена Дечева. Одата „Българският език” на Иван Вазов също огласи площада, изпълнена от секретаря на най-старата културна институция в Разград НЧ”Развитие 1869” Любомир Илиев.

„Днес повече от всякога ни липсват звънките детски гласове и усмивки, изпълнили улиците и площадите на нашия град. Но паметникът, който на всеки 24 май ни събира, не е самотен. Присъствието на нашата малка група около него не е само протоколно. Защото всички ние сме преди всичко разградчани, а след това – представители на местната и централна власт.” – заяви в празничното си слово Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. В него той поздрави учителите и творците на Разград. Приветствието, както и цялото тържество и втората му част в Етнографския музей се излъчваха наживо във Фейсбук страницата на Община Разград и така атмосферата на празничния ден в Разград достигна до хиляди жители на общината, както и до мнозина родени в Разградско, но живеещи в други градове и държави хора.

Пред паметника на учениците на Светите братя бяха връчени две от традиционните за 24 май награди. Призьорите бяха определени с решения на Общински съвет-Разград на сесията на 22 май, които на площада обяви председателят на местния парламент Стоян Ненчев. За оригинален и значим принос за развитието на българската култура, за издигане и утвърждаване на престижа на град Разград наградата „Златен Пегас” получи журналистът и краевед Божидарка Златарева. С наградата на името на Никола Икономов бяха удостоени: Донка Дюлгерова – за дългогодишна и всеотдайна работа като учител и 100-годишния й юбилей – и секретарят на НЧ”Бузлуджа 2010” Емилия Русева – за изключителни постижения в областта на културата в град Разград.

Символично от името на дейците на образованието и културата в Разградско гирлянда от цветя в основата на паметника на учениците на Св.св. Кирил и Методий положиха: Свилена Дечева, Любомир Илиев и заместник-кметът Милена Орешкова. Като част от официалната церемония венци и цветя бяха поднесени от: Кмета Денчо Бояджиев и Председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, от името на народния представител Десислава Атанасова, от името на Областния управител Гюнай Хюсмен, от Регионалното управление на образованието, след което представители на образователни и културни институции, както и на политически партии и граждани също положиха венци и цветя, спазвайки противоепидемичните мерки.

Втората част от отбелязването на 24 май в Разград се проведе в двора на Етнографския музей в града. Там първо Мехмед Алиев от Филиал Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев” получи наградата „Студент на годината”, а след това на 4 групи заедно с родителите и училищните директори влязоха и отличниците на випуск 2020. Тазгодишните отличници са общо 14: Кристиян Михайлов от НПТГ”Шандор Петьофи”-Разград; Деница Димитрова от ПГХТБТ”Мария Кюри”-Разград; Фикрие Хасанова от ПГИ”Робер Шуман”; Алпай Хавенгели, Ани Уручева и Мелиса Ниязи – и тримата от ППМГ”Акад. Никола Обрешков”-Разград; Боримир Марчев, Боряна Иванова, Василена Костадинова, Емине Хасанова, Мартина Петрова, Мелиса Сали, Пресиян Терзиев и Хъкмет Ахмедов – всички от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград. Повечето от носителите на наградата „Отличник на випуска” вече са приети в  университети, споделиха с Кмета Денчо Бояджиев своите желания за професионална реализация, а той им пожела успехи и след завършване на висшето си образование да се завърнат в родния край, за да допринасят още за неговото развитие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе